Linkse politici vaker op tv bij NPO
Woensdag 17 januari 2018

Linkse politici vaker op tv bij NPO

De lijsttrekkers van de progressieve partijen waren vanaf januari tot vandaag iets vaker (56 procent) bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) te zien dan conservatieve rechtse partijen. Het gaat hierbij niet alleen om optredens in talkshows, maar om ‘te zien zijn’ in de meest letterlijke zin van het woord. 

Dat blijkt uit een beeldanalyse van Media Distillery, in samenwerking met actualiteitenrubriek Brandpunt. De software van Media Distillery hield bij hoeveel frames het gezicht van een lijsttrekker te zien was. Daarbij werd ook gekeken of de lijsttrekker als gast, in fragmenten of in de achtergrond, bijvoorbeeld op een campagne-poster, werd getoond. De software volgde alle Nederlandse televisieprogramma’s, reclames en spotjes sinds de start van 2017.

Thierry Baudet van Forum voor Democratie was van de nieuwe partijen het vaakst te zien. Zijn gezicht werd ruim twee keer zoveel gemeten als dat van Sylvana Simons van Artikel 1. Geert Wilders kreeg de meeste uitzendtijd zonder dat hij te gast was of commentaar leverde. In de helft van de gevallen ging het over hem zonder dat hij in de studio aanwezig was, aldus de onderzoekers. 

Bron: Brandpunt+/BM

Bericht delen