Dinsdag 16 januari 2018

Laroes bezorgd over journalistiek

Oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal Hans Laroes maakt zich zorgen over de erosie van de journalistiek, de kranten en de omroep. Hij schreef hierover het boek De Littekens van de Dag dat vrijdag uitkomt.

Laroes vindt dat er al veel is verdwenen: “Complete kranten. Haagsche Courant, Utrechts Nieuwsblad, Vrije Volk. De GPD, samenwerkingsverband van de regiokranten verdwijnt eind van het jaar. Uitgeverij Sanoma ontslaat opnieuw mensen en de Wegenerkranten hebben in tien jaar 1000 van de 2000 journalisten laten verdwijnen.”

“Dáár schrijf ik over, omdat ik me zorgen maak. Steeds minder mensen die verhalen kunnen onderzoeken. Over journalisten die steeds vaker de ‘hype’, de opwinding achterna rennen in plaats van wat meer tijd te nemen. Die met z’n allen naar een rechtzaak tegen Badr Hari uitrukken, terwijl dat echt nergens over gaat. Over praatprogramma’s, die vooral op zoek zijn naar luid uitgesproken one-liners. De opkomst dus van, zoals ik dat noem, de Deskundige die Nergens van Weet”, aldus de schrijver.

Laroes merkt in zijn boek op dat de staat en politici regelmatig de berichtgeving van het NOS Journaal probeerden te beïnvloeden. Zo was het CDA-campagneteam rond Jan Peter Balkenende voor de verkiezingen van 2006 ‘witheet’ toen de NOS geen bericht wilde maken van de peiling na het slotdebat. Laroes schrijft ‘hoe er gemanipuleerd wordt en hapklare brokjes van spindoctors en bedrijven zo in het nieuws komen’.

Hans Laroes (57) stopte medio vorig jaar als hoofdredacteur van NOS Nieuws. Hij werkte 23 jaar bij de NOS. Sinds 1 januari is hij eigenaar van Hans Laroes BV, dat zich richt op media-adviezen.

Op dailychanneltv.com is de uitzending te zien waarin Laroes zijn boek toelicht.

Bron: Daily Channel TV/Broadcast Magazine

Bericht delen