Dinsdag 16 januari 2018

Laatste eerbetoon Milo Anstadt

Journalist Milo Anstadt wordt vandaag begraven. Hij is zaterdag in Amsterdam op 91-jarige leeftijd overleden. Anstadt werd vooral bekend door zijn medewerking (met Ben Klokman) als regisseur aan de legendarische televisieserie De Bezetting, waarmee dr. Loe de Jong in de jaren zestig de Tweede Wereldoorlog in Nederland nader belichtte.

Het drietal won er de Nipkow-schijf mee en het maken van de zeer goed bekeken serie hielp De Jong ook verder op gang met het schrijven zijn beroemde standaardwerk Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog. Met De Bezetting kreeg het Nederlandse kijkerspubliek voor het eerst een totaalbeeld van de bezettingsjaren. Voor veel kijkers ging er een wereld open. De serie is later ook ingekort op de Duitse televisie vertoond.

Ook schreef Anstadt hoorspelen voor de VARA. In 1951 stapte hij over naar de Radio Nieuwsdienst van het ANP. Anstadt is televisieregisseur geweest voor documentaireprogramma’s, onder meer over de Tweede Wereldoorlog. Hij schreef opiniërende artikelen voor het NRC Handelsblad en boeken.

Anstadt werd geboren in Lwów, dat toen tot Polen behoorde en nu tot Oekraïne, en emigreerde als kind met zijn ouders naar Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het verzet. Anstadt werd in 1953 genaturaliseerd.

In 1994 werd hij benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. Tien jaar later kreeg hij het Ridderkruis van de Orde van Verdienste van de Republiek Polen.

Bron: De Stentor/Broadcast Magazine

Bericht delen