KRO-NCRV documentaire Shadow Game wint prijzen op filmfestival Genève
zondag 14 maart 2021

KRO-NCRV documentaire Shadow Game wint prijzen op filmfestival Genève

De KRO-NCRV documentaire Shadow Game is zaterdagavond in de prijzen gevallen tijdens het mensenrechten filmfestival FIFDH in Genève. De documentaire won de Youth Jury Award en de Grand Prize of Geneva.

In de film worden alleenreizende vluchtelingenkinderen drie jaar lang door regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel gevolgd tijdens hun reis door Europa. Op zoek naar veiligheid en een beter leven proberen ze levensgevaarlijke grenzen over te steken.

De jury roemt de manier waarop dit maatschappelijke thema in beeld is gebracht. ‘Shadow Game is een verbazingwekkende en beklemmende film die middels sterke karakters over hele belangrijke kwesties vertelt. Het is een innovatieve film die werkt. Met het gebruik van video’s en sociale media-materiaal gemaakt door de tieners zelf, is het filmisch een grensverleggende film’, staat in het juryrapport.

Els van Driel is vereerd met de prijs, vooral met die van de jeugdjury. “Dat de jeugdjuryleden zich identificeren met hun leeftijdsgenoten op de vlucht is precies wat we wilden bereiken. Europese jongeren zien zelf blijkbaar heel goed hoe arbitrair het is wie er pech heeft of geluk, wie wel kansen krijgt en wie niet”, zegt ze.

Shadow Game gaat in première op het filmfestival Movies that Matter, dat van 16 tot 25 april wordt gehouden in Den Haag, en draait vanaf 27 mei in de Nederlandse filmhuizen. In november is de documentaire te zien bij KRO-NCRV op NPO 2. Witfilm is de producent.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen