KRO-NCRV bevestigt mismatches Spoorloos na onderzoek Kees van der Spek
dinsdag 11 oktober 2022

KRO-NCRV bevestigt mismatches Spoorloos na onderzoek Kees van der Spek

KRO-NCRV bevestigt dat er twee foute matches zijn gemaakt in het tv-programma Spoorloos. De omroep reageert daarmee op een onderzoek van misdaadjournalist Kees van der Spek. Hij onderzocht een frauduleuze Colombiaanse fixer die voor Spoorloos Nederlanders aan verloren familieleden koppelde.

In het nog uit te zenden RTL 5-programma Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt blijkt de fixer twee Nederlanders in Colombia niet aan de juiste biologische ouders te hebben gekoppeld. De fixer werkte voor Spoorloos in totaal aan zestien zoektochten mee. Volgens KRO-NCRV zijn daarvan twee andere matches inmiddels wel bevestigd door DNA-onderzoek.

“De overige twaalf zaken gaan we opnieuw tegen het licht houden en indien gewenst bieden we de betrokkenen alsnog een DNA-test aan. Sinds 2019 doen wij standaard een DNA-test bij al onze zoektochten”, laat KRO-NCRV maandagavond weten in een verklaring.

De omroep zegt “geschrokken” te zijn door de bevindingen van Van der Spek. “We maken al ruim 30 jaar Spoorloos en weten als geen ander hoe belangrijk het is om te weten waar je vandaan komt”, staat in de verklaring van KRO-NCRV.

Van der Spek beklemtoonde maandag in Jinek dat hij niet twijfelde aan de goede intenties van Spoorloos. “Ik ga ervan uit dat Spoorloos goede dingen wil doen. Maar de vraag wat je identiteit is, is zo wezenlijk voor geadopteerden dat ik hier als journalist in moest duiken”, vertelde hij.

Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt is dinsdag 11 oktober om 20.30 uur te zien op RTL 5.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen