Dinsdag 16 januari 2018

KRO mag reportage Europol uitzenden

Geheime data van de Europese politie-organisatie Europol is uitgelekt via internet. Dat onthult het tv-programma KRO Reporter vrijdag. Inlognamen, wachtwoorden en technische documentatie van een zwaar beveiligd intern datanetwerk, lagen voor het grijpen. Het lek werd veroorzaakt door een ICT-er die betrokken was bij de aanleg van het netwerk. De ICT-er werkt voor telecombedrijf Orange, dat tevergeefs probeerde de uitzending van Reporter via de rechter te verbieden.

Woensdag diende een kort geding dat Orange aanspande tegen de KRO. Orange wilde voorkomen dat de kwestie aan de orde komt in de reportage Zo lek als een mandje, die de omroep vrijdag uitzendt. De rechter stelde de KRO donderdag in haar vonnis grotendeels in het gelijk en daardoor mag nu bekend worden wat precies het lek is geweest.

Bij Europol ligt zeer geheime informatie in de computers opgeslagen over internationale criminaliteit, op een speciaal beveiligd intranet. Europol huurde telecombedrijf Orange enige tijd geleden in om dat intranet aan te leggen. Een medewerker van Orange maakte thuis een back-up van de
technische documentatie van dit beveiligde Europol-netwerk. Hij deed dat op een onbeveiligde iOmega netwerkschijf, die verbonden was met het open internet en waarop hij niet eens een wachtwoord instelde.

Op die manier kon iedereen de gegevens bekijken, ook KRO Reporter. Orange probeerde publicatie van het lek te voorkomen omdat openbaarmaking van de technische documentatie een ‘droom voor hackers’ zou zijn. Met de gevonden documenten zouden hackers bij de criminele dossiers kunnen komen die bij Europol liggen opgeslagen. Maar Europol zelf ontkent dat. Volgens woordvoerder Gerald Hezstera van Europol was het intranet afgesloten van de buitenwereld en zouden hackers er dus niet van buitenaf kunnen binnendringen.

De uitzending van KRO Reporter is vrijdag 7 december om 21.20 uur op Nederland 2.

Bron: KRO/Broadcast Magazine

Bericht delen