Woensdag 17 januari 2018

Kritiek op Nederlandse voice over bij Blue Planet II

De EO is donderdagavond van start gegaan met het uitzenden van Blue Planet II, een serie van de BBC. Het programma behaalde 1.107.000 kijkers op NPO 1.

De zevendelige reeks vervolgt het onderzoek naar het leven in de oceanen. Met nog betere camera’s dan in de spraakmakende eerste serie.

De mooiste plaatjes ooit zijn het resultaat van 6.000 duikuren, plus 100 uur filmen vanuit een onderzeeër, verdeeld over 125 expedities. Deze keer gebruikte de BBC de allernieuwste opnametechnieken om de eerste reeks visueel nog te overtreffen. 

Zo wordt er gebruik gemaakt van een ultra HD mega dome-camera die het mogelijk maakt gelijktijdig boven en onder water te filmen. Verder worden camera’s achter snelle boten getrokken om speedzwemmers als dolfijnen en tonijnen te kunnen bijhouden. 

In de originele versie van Blue Planet II is David Attenborough de grote deskundige die alles toelicht met zijn vertrouwde en kalme stem. In Nederland koos de EO opmerkelijk genoeg voor een Nederlandse voice over: Peter Drost. Dat leidde donderdag tot talrijke protesten op sociale media. Veel kijkers horen liever Attenborough.

Bron: BM

Bericht delen