Knor wordt Nederlandse inzending voor Oscar beste lange animatiefilm
maandag 26 september 2022

Knor wordt Nederlandse inzending voor Oscar beste lange animatiefilm

De Nederlandse bioscoopfilm Knor wordt namens Nederland ingezonden als kandidaat voor de Oscar voor beste lange animatiefilm. Het is voor het eerst dat Nederland een zogenoemde stop-motionfilm inzendt.

Knor is gebaseerd op het boek De Wraak van Knor van schrijver Tosca Menten. De film gaat over Babs, die voor haar negende verjaardag van haar opa het varkentje Knor krijgt. Haar ouders zijn daar niet zo blij mee. Babs mag Knor houden op voorwaarde dat het dier een puppycursus volgt. Maar dan blijkt dat opa andere plannen heeft met het varken.

Knor is een stop-motionanimatie. Dit betekent dat een regisseur zijn beelden krijgt door poppen van klei of plastic beeld voor beeld vast te leggen terwijl de pop in elk beeld een net iets andere houding heeft. Door deze beelden achter elkaar af te spelen lijkt het alsof de poppen bewegen.

De stemmen in de film zijn ingesproken door onder anderen Jelka van Houten, Kees Prins, Henry van Loon en Alex Klaasen. Mascha Halberstad nam de regie voor haar rekening en Marleen Slot van Viking Film is de producent.

Knor dingt dit jaar ook mee naar vier Gouden Kalveren (Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario en Beste Productiedesign). In de bioscoop heeft Knor meer dan 50.000 bezoekers getrokken. De Academy, de organisatie die de Oscars uitreikt, maakt op 24 januari bekend of Knor daadwerkelijk een nominatie krijgt.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen