Dinsdag 16 januari 2018

KLPD: 'Opsporings-tv werkt'

Ruim vier op de tien items in het AVRO-programma Opsporing Verzocht leidt tot de aanhouding van een of meer verdachten. Wanneer naast Opsporing Verzocht ook Hart van Nederland aandacht aan een onderzoek besteedt, stijgt het ophelderingspercentage tot bijna 70 procent. Dat blijkt uit cijfers die het Korps Landelijke Politiediensten donderdag bekendmaakt in Spits.

Het ophelderingspercentage was jarenlang stabiel op ongeveer 38 procent, dit jaar is er een stijging naar 42 procent. Teamleider Irma Schijf van het Landelijk Team Opsporingsberichtgeving heeft geen directe verklaring voor deze toename. Mogelijk komt het doordat er dit jaar een maand later navraag is gedaan bij de korpsen die zaken aandroegen voor het programma.

Het programma dat de AVRO en de politie samen maken, wordt steeds beter bekeken. Wekelijks schakelen meer dan één miljoen mensen in, relatief veel veertigplussers. Ook afgelopen dinsdag keken nog 957 duizend mensen naar het programma. Ze schakelden vooral in voor een reconstructie van de gewelddadige overval op gelddistributeur Brink’s in Amsterdam-Zuidoost enkele weken geleden. Dat item leverde 27 tips op.

Aandacht in Hart van Nederland is ook erg bruikbaar voor de politie: hier is het ophelderingspercentage 30 procent. Dat de combinatie van beide programma’s nog beter werkt, wijt Schijf aan het grote bereik en de verschillende doelgroep van de programma’s.

Bron: Spits

Bericht delen