Klachtenregen na ‘deepfake’ kersttoespraak koningin Elizabeth
woensdag 30 december 2020

Klachtenregen na ‘deepfake’ kersttoespraak koningin Elizabeth

Meer dan 200 mensen hebben bij de Britse mediawaakhond Ofcom geklaagd over een satirische nepvideo met een kersttoespraak van koningin Elizabeth. In de ‘deepfake’-video liet omroep Channel 4 de 94-jarige koningin onder meer voor de kerstboom op haar bureau dansen.

De zender deed dat naar eigen zeggen om kijkers te waarschuwen voor het gemak waarmee misleidende informatie tegenwoordig gemaakt en verspreid kan worden. “Ik ben Channel 4 dankbaar dat ik de kans krijg om alles te zeggen wat ik wil, zonder dat iemand mij woorden in de mond legt”, begon koningin Elizabeth haar toespraak, die de omroep volledig liet inspreken door actrice Debra Stephenson.

De alternatieve kersttoespraak was een nepvideo met beelden die zijn gegenereerd door een algoritme op basis van kunstmatige intelligentie. Daarmee was het gezicht van de actrice vervangen voor dat van de koningin, die vervolgens met Elizabeths bekende stemgeluid onder meer grappen maakte over toiletpapiertekorten en de ziekenhuisopname van premier Johnson.

Aan het einde van de video verdwijnt het gezicht van de koningin en is te zien dat Debra Stephenson voor een groen scherm in een televisiestudio zit. “Het is in de vier minuten durende video heel duidelijk dat dit een parodie is van de kersttoespraak. Bij kijkers was er achteraf geen twijfel mogelijk dat dit niet echt was”, zegt een Channel 4-woordvoerder tegen de BBC, die de echte toespraak uitzond.

Bron: NOS/BM

Bericht delen