Dinsdag 16 januari 2018

Klacht tegen RTV Oost over reportage vuurwerkramp

De slachtoffers en nabestaanden van de vuurwerkramp in Enschede hebben een klacht ingediend bij de Raad voor de Journalistiek tegen regionale omroep RTV Oost. Dat heeft de voormalige voorzitter Albert Vasse van de voormalige Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp Enschede maandag gemeld.

De slachtoffers hebben hiertoe besloten na een bijeenkomst maandagavond waarop onderzoeker Bas van den Heuvel een feitelijke reconstructie van de vuurwerkramp uiteenzette. De slachtoffers verwijten RTV Oost in een reeks programma’s over de ramp die in mei werd uitgezonden “feitelijke onjuistheden, onzorgvuldige journalistiek en het dienen van individuele particuliere belangen”, zo stelt Vasse.

“RTV Oost is enorm onzorgvuldig omgesprongen met het feitenmateriaal en heeft de hele uitzending ingericht naar het verhaal van SE Fireworks in het bijzonder en de vuurwerkbranche in het algemeen”, aldus de voormalig voorzitter.

Vasse zegt zijn klacht voor de raad met talloze feitelijke fouten in de programma’s van de zender te kunnen onderbouwen. De nabestaanden zeggen begin mei contact te hebben gezocht met de journalisten om hun uitzendingen aan te passen. De verslaggevers van RTV Oost zouden de nabestaanden en slachtoffers toen niet te woord hebben willen staan, stelt Vasse.

RTV Oost is verbaasd dat slachtoffers en nabestaanden van de vuurwerkramp in Enschede een klacht hebben ingediend. “De nabestaanden van de slachtoffers hebben onze inspanningen juist bijzonder gewaardeerd. Door onze berichtgeving kwamen er enkele tientallen nieuwe tips binnen over het ontstaan van de vuurwerkramp. Deze tips waren voor het Openbaar Ministerie interessant genoeg om ze onder de loep te nemen”, zei Frans Stikker dinsdag. Hij deed samen met Rob Vorkink onderzoek naar de ramp.

Bron: De Telegraaf/Broadcast Magazine

Bericht delen