Kees Driehuis (Per Seconde Wijzer) overleden
woensdag 30 oktober 2019

Kees Driehuis (Per Seconde Wijzer) overleden

Journalist en televisiepresentator Kees Driehuis is overleden. Hij was 67 jaar. Driehuis was bij het grote publiek vooral bekend als presentator van de quiz Per Seconde Wijzer, die hij 29 jaar lang presenteerde. Daarmee stopte hij vorig jaar, Driehuis werd vervolgens ziek.

Achter de schermen was hij een door collega’s zeer gerespecteerd eindredacteur. Driehuis werkte als redacteur mee aan de actualiteitenrubriek Dingen van de dag en werd later eindredacteur bij De Wekkerradio en Het Radioweekblad. Dat laatste programma presenteerde hij ook, samen met Aad Bos. Begin jaren 80 begon hij met televisiewerk. Hij zat vier seizoenen in de redactie van de talkshow van Sonja Barend.

Eindredacteur Ellen Blazer vroeg hem in 1989 of hij een screentest wilde doen voor de kennisquiz Per Seconde Wijzer. “Omdat ze wist dat ik van spelletjes hou. En omdat ik voor de uitzendingen van Sonja altijd het publiek opwarmde. Dat deed ik blijkbaar goed”, vertelde Driehuis in Broadcast Magazine.

“Na de test hadden ze blijkbaar het idee dat het wel wat kon worden. Als je naar die eerste uitzending kijkt, is dat volgens mij op niets gebaseerd. Maar ik vond het wel heel leuk, zo’n spel in goede banen leiden.” Hij deed het zelfs zo goed dat hij pas na 794 afleveringen op 1 maart 2018 stopte als presentator van Per Seconde Wijzer. “Mijn belofte om hier te blijven tot mijn tachtigste mag ik helaas niet nakomen”, zei Driehuis in de laatste aflevering. “Ik zal het gaan missen.”

Samen met Carel Kuyl was Driehuis in 1995 de oprichter van het informatieve programma Zembla. Hij deed ook de eindredactie van dit programma. Driehuis werd in 1997 presentator en adjunct-hoofdredacteur van het actualiteitenprogramma Nova, maar stapte in 2002 op omdat hij zich niet kon vinden in de nieuwe koers van hoofdredacteur Rik Rensen. Hij keerde terug naar Zembla waar hij weer eindredactie ging doen. In 2012 volgde hij Clairy Polak op als presentator van het discussieprogramma Buitenhof.

Bron: NOS/BM

Bericht delen