Article header image

Junkyard is Nederlandse Oscarinzending

De korte animatiefilm Junkyard van Hisko Hulsing is uitgekozen om Nederland te vertegenwoordigen bij de Oscaruitreikingen 2013 in de categorie Best Animated Short Film. Hulsings film werd geselecteerd door afgevaardigden van het Holland Animation Film Festival, het Nederlands Instituut voor Animatiefilm en de Vereniging van Nederlandse Animatieproducenten.

Junkyard ging afgelopen juni in wereldpremière tijdens het Internationale Animatie Film Festival van Annecy. De film is inmiddels geselecteerd voor diverse gerenommeerde internationale festivals en is binnenkort te zien in het competitieprogramma van het Ottawa International Animation Film Festival in Canada. Junkyard is ook opgenomen in de de Gouden Kalf Competitie van het Nederlands Film Festival in Utrecht, dat eind september van start gaat.

In de korte animatiefilm Junkyard wordt een man tijdens een beroving neergestoken door een junk. In de laatste seconden voor hij sterft flitst een jeugdvriendschap aan zijn ogen voorbij. De jury voor de Nederlandse Oscarinzending in de categorie animatie omschreef Hulsings nieuwste als een meesterwerk. ‘De film heeft een sterk scenario, waanzinnige visuals, een overweldigende soundtrack en een geheel eigen, krachtige beeldtaal.’

Hisko Hulsing maakte eerder de korte animatiefilms Seventeen (2003) en Harry Rents a Room (1999).

Op dinsdag 15 januari 2013 zal de Academy of Motion Picture Arts & Sciences nominaties bekend maken in alle categorieën, waaronder die voor de beste korte animatiefilm. De Oscars worden uitgereikt op zondag 24 februari 2013.

Bron: EYE International

Bericht delen