Woensdag 17 januari 2018

Journalistieke reportages op muziek van Wagner

Filmmaker Marit Geluk en cameraman Joris Hentenaar ‘componeerden’ Wagner, the Movie met het beeldmateriaal dat Hentenaar de afgelopen twintig jaar schoot in conflictgebieden in landen als Syrië, Irak, Afghanistan en Oekraïne. De voorstelling is opgedragen aan collega’s Stan Storimans en Jeroen Oerlemans die omkwamen bij het uitoefenen van hun vak.

Wagner, the Movie gaat over de kracht van macht anno 2017. Het goud is vervangen door olie. In de film zijn de gevolgen te zien van leiderschap, geweld, het lot van martelaren, de vluchtelingencrisis en aanslagen in Europa. Maar we zien ook veerkracht; mensen die te midden van de puinhopen weer opkrabbelen, handel drijven en muziek maken. Zonder het gebruikelijke commentaar van de verslaggever of nieuwslezer, maar begeleid door de dramatische harmonieën van Wagner.

Saskia Dekkers, Europa-correspondent van Nieuwsuur, heeft de voorstelling al gezien. “Nieuwsbeelden van mensen in een wereld vol conflicten krijgen in Wagner – The Movie een tijdloze dimensie. De muziek uit Der Ring des Nibelungen en de intense beelden doen de actualiteit vergeten en tonen hoe gewone mensen overleven. Het is een ode aan de mensheid”, aldus Dekkers

Joris Hentenaar werkt(e) voor onder meer Nieuwsuur, NOVA, Een Vandaag en Brandpunt. Voor zijn camerawerk kreeg hij een Emmy Award en de eerste Stan Storimans Prijs. Met een reportage over Syrië won hij de Tegel.

Kijk hier voor meer informatie en tickets.

Bron: Festival Classique/BM  

Bericht delen