Woensdag 17 januari 2018

Journalisten EenVandaag aansprakelijk gesteld

EenVandaag en twee journalisten van het programma zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de schade die is ontstaan na twee uitzendingen over medische apparatuur van Terumo. AVROTROS moet bovendien de uitzendingen rectificeren. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam bepaald. EenVandaag gaat in beroep.

EenVandaag besteedde begin vorig jaar aandacht aan fouten bij de productie van injectienaalden van Terumo en gebrekkige controle door Terumo’s Europees distributiecentrum van aan Nederlandse ziekenhuizen verkochte stents en hartkatheters. In beide gevallen oordeelt de rechter dat EenVandaag te veel op de uitlatingen van twee klokkenluiders is afgegaan en te weinig eigen onderzoek heeft gedaan. Vandaar dat er een rectificatie moet volgen. Voordat het vonnis definitief wordt, wil de rechter op 11 mei zien hoe EenVandaag dat aanpakt.

EenVandaag adjunct-hoofdredacteur Peter Kwee: “Wij zijn ontgoocheld over dit vonnis, met name omdat er wat ons betreft sprake is van zorgvuldige journalistiek. We hebben lange tijd onderzoek gedaan en tientallen experts gesproken in binnen- en buitenland over de gevaren voor de volksgezondheid. De rechter is van mening dat we in plaats daarvan direct naar de inspectie en de fabrikant hadden moeten gaan of zelf technisch onderzoek hadden moeten doen. Het oordeel van de opgevoerde experts vindt hij onvoldoende. De rechter wijkt daarmee principieel af van hoe wij denken dat de journalistiek met klokkenluiders en deskundigen hoort te werken. Dit raakt aan de kern van de journalistieke taak dat wij in gesprek kunnen gaan met klokkenluiders en experts en af kunnen gaan op bronnenmateriaal en experts. EenVandaag zal dan ook in hoger beroep gaan.”

Bron: Rechtbank Amsterdam/Broadcast Magazine

Bericht delen