Journalist Willibrord Frequin overleden
vrijdag 27 mei 2022

Journalist Willibrord Frequin overleden

Journalist Willibrord Frequin (80) is overleden, zo heeft zijn familie bekendgemaakt. Hij werkte in de jaren 70 en 80 als reporter bij het actualiteitenprogramma Brandpunt van de KRO en had later bij RTL en SBS6 eigen tv-programma’s.

Frequin leed aan de ziekte van Parkinson. De presentatie in februari van een boek van Fons de Poel over zijn leven was een van Frequins laatste publieke optredens. Toen was al duidelijk hoe broos zijn gezondheid was.

De in 1941 in Arnhem geboren Frequin maakte al vroeg kennis met de journalistiek; zijn vader was lange tijd hoofdredacteur van het dagblad De Gelderlander. Omdat het op school niet erg wilde lukken werd hij naar een kostschool gestuurd om zijn schoolopleiding af te maken.

Zonder enige journalistieke opleiding begon hij in 1963 zijn loopbaan bij de KRO als assistent-regisseur bij Sport in beeld en grote evenementen, en stroomde daarna door naar Brandpunt waar hij als verslaggever reportages maakte over brandhaarden in de wereld.

Spraakmakend was een interview met prins Bernhard waarin hij alle protocollen overtrad door Bernhard directe vragen te stellen over de Lockheed-affaire, het omkoopschandaal waarbij de prins in 1976 betrokken was.

Frequin werkte hard en lang tijdens zijn loopbaan en dat zou hem drie huwelijken kosten. “Ik heb heel ongezond geleefd. Ik heb me de tering gewerkt. Daar heb ik mijn naasten wel enorm tekort mee gedaan.”

Begin jaren 90 stapte Frequin over naar de commerciële omroepen. Daar maakte hij programma’s als Ooggetuige, Achter gesloten deuren en De week van Willibrord. In dat laatste programma stelde hij allerlei soorten onrecht aan de kaak. Daarbij zocht hij zo nodig de confrontatie en achtervolgde hij mensen op straat met draaiende camera als ze geen antwoord wilden geven op zijn vragen. Hij bleef ze zelfs door de brievenbus naroepen als ze hun huis in waren gevlucht; “Vind je het normaal wat je hebt gedaan, man?! Hè? Dat is toch niet normaal!”

Van SBS6 kreeg hij de titel ‘Nederlands brutaalste verslaggever’, maar volgens Frequin zelf was hij eigenlijk best een verlegen man. “Gewoon een heel gezellige Bourgondische kwajongen, die alleen niet tegen onrecht en ellende kan. Een man die televisie een belangrijk middel vindt om bepaalde dingen aan de kaak te stellen.”

Na 2020 ging het snel achteruit met de gezondheid van Frequin die aan de ziekte van Parkinson leed. Na lang aandringen werkte hij mee aan de biografie Willibrord, verlegen vlegel over zijn leven, geschreven door Brandpunt-collega Fons de Poel die Frequin in zijn beginjaren als mentor had.

De boekpresentatie was een van zijn laatste publieke optredens. “Als ik later in de hemel ben en aan de bar zit met die beroemde engelen met die beroemde grote borsten, dan zal ik aan jullie denken en alvast een plaatsje reserveren”, waren zijn afscheidswoorden bij die gelegenheid.

In 2020 sprak Jeroen Pauw uitgebreid met Willibrord Frequin in het kader van het programma Het Laatste Woord. Afspraak was dat het programma pas zou worden uitgezonden na zijn overlijden. De NTR zond dit bijzondere interview daarom vannacht uit, om 00.10 uur op NPO 1.

Bron: NOS/BM
Foto: RTL/William Rutten

Bericht delen