Jos B. wil uitzending van RTL-documentaire via rechter verbieden
zondag 29 november 2020

Jos B. wil uitzending van RTL-documentaire via rechter verbieden

Jos B., de man die op 20 november werd veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het misbruiken van Nicky Verstappen met fatale afloop, heeft een kort geding aangespannen tegen documentairemaker No Pictures Please en RTL Nederland. Dat meldt RTL Boulevard.

Hij wil een verbod op de uitzending van de tweedelige documentaire De zaak Nicky Verstappen: Achter de schermen bij het politieonderzoek. No Pictures Please is opgericht door presentator Ewout Genemans. Genemans liep drie jaar lang mee met de recherche die de zaak van Nicky Verstappen onderzocht.

B.’s advocaat Adi van Koningsveld vraagt om een verbod omdat volgens haar B. wordt gepresenteerd als dader, terwijl er nog een hoger beroep volgt. Ook zou de documentaire een inbreuk zijn op de persoonlijke levenssfeer van B. Van Koningsveld stelt dat er sprake is van “onrechtmatig handelen” van RTL en No Pictures Please.

De zaak Nicky Verstappen

RTL Nederland laat in een reactie weten de dagvaarding inderdaad te hebben ontvangen. “RTL en No Pictures Please staan nog steeds achter deze zorgvuldig gemaakte documentaire en wij gaan ervan uit dat wij deze zondag kunnen uitzenden”, aldus RTL.

Het kort geding komt zondag om 14.00 uur voor de rechter. Vooralsnog is deel 1 van de documentaire geprogrammeerd op zondag om 21.15 uur bij RTL 4. Deel 2 volgt op maandag 30 november om 20.30 uur. Advocaat Van Koningsveld eist dat RTL Nederland, als de rechter instemt met een verbod, een dwangsom van 250.000 euro per overtreding moet betalen, met een maximum van 1.000.000 euro.

Update:
De documentaire mag worden uitgezonden, stelt de rechter, omdat de grondrechten van Jos B. niet onrechtmatig worden geschonden.

Bron: NOS/RTL Boulevard/BM

Bericht delen