Joost van der Valk moet getuigen in liquidatieproces
woensdag 6 januari 2021

Joost van der Valk moet getuigen in liquidatieproces

Journalistenvakbond NVJ reageert verbolgen op het besluit dat documentairemaker Joost van der Valk moet getuigen in het liquidatieproces Eris, dat draait om leden van motorclub Caloh Wagoh. Volgens de vakbond staat de onafhankelijkheid van journalisten op het spel. Ook Van der Valk zelf is onthutst.

Van der Valk (45) is een bekroonde documentairemaker die in het verleden een documentaire heeft gemaakt over de Haagse straatbende Crips, waaruit Caloh Wagoh is voortgekomen. In dat kader had hij veelvuldig contact met Delano R., die hoofdverdachte is in het Eris-proces.

Met deze Delano R. werkte Van der Valk ook aan nieuwe plannen, waaronder een documentairereeks voor Videoland. Deze moest gaan over een nieuwe generatie jonge criminelen, met Delano R. als presentator. In het kader van deze documentaire reisde Van der Valk ook naar het buitenland met enkele leden van de club.

Die documentaire kwam er echter niet, omdat Delano R. in november 2018 werd aangehouden als hoofdverdachte. Sindsdien zit hij vast. Liquidatieproces Eris draait om vijf moorden en een reeks (mislukte) moordpogingen die zouden zijn uitgevoerd en voorbereid door leden van de motorclub. Volgens het OM is Ridouan Taghi in veel gevallen opdrachtgever van deze moorden, waarna Delano R. de moordopdrachten in zijn motorclub zou hebben uitgezet.

Van der Valk werd in januari 2020 door de recherche gevraagd om te komen praten, maar hij liet weten niet als verlengstuk van de politie te willen fungeren. Ook wilde hij zijn journalistieke onafhankelijkheid bewaren. Toch heeft de rechtbank nu besloten dat de documentairemaker moet getuigen.

Van der Valk kondigt vast aan zich op zijn verschoningsrecht te beroepen. “Ik vind het erg vreemd dat de rechtbank er zomaar aan voorbij gaat dat ik journalist en filmmaker ben. Bovendien kan op deze manier mijn veiligheid in gevaar worden gebracht, omdat wellicht gedacht wordt dat ik praat over mijn bronnen. Wij als journalisten moeten juist onze bronnen beschermen.”

Bron: AD/BM

Bericht delen