dinsdag 16 januari 2018

John van den Heuvel op jacht in Op de Vlucht

In Op de Vlucht opent misdaadverslaggever John van den Heuvel de jacht op voortvluchtige criminelen. Niet eerder liepen in Nederland zoveel veroordeelde criminelen ten onrechte vrij rond.

Volgens recente cijfers van het Ministerie van Justitie gaat het om 12.000 misdadigers die eigenlijk achter de tralies horen, maar vanwege ontsnappingen, cellentekort, te weinig opsporingscapaciteit bij Justitie of het ontbreken van uitleveringsverdragen de dans ontspringen. Onbeschrijflijk leed bij de slachtoffers van deze criminelen is het gevolg.

Op verzoek van slachtoffers van geweldplegers, pedoseksuelen, oplichters en oorlogsmisdadigers gaat Van den Heuvel wereldwijd op zoek naar de schuilplaatsen van Nederlandse veroordeelden en verdachten van zeer ernstige misdrijven. Van den Heuvel spoort de criminelen niet alleen op, hij brengt ook op unieke wijze hun leven op de vlucht in beeld.

“De afgelopen maanden heb ik met een klein, maar zeer professioneel team onderzoeken gedaan in Zuid-Amerika, Zuid-Europa, Thailand, de Filipijnen en Kroatië,” aldus Van den Heuvel. “Het waren moeilijke en soms ongelooflijk spannende missies, waarbij we voortdurend alert moesten zijn. In sommige gevallen waren de veroordeelden al meer dan tien jaar op de vlucht. Toch wisten we ze te vinden. In alle gevallen konden ze op onze aanwijzingen worden gearresteerd en had het recht uiteindelijk zijn loop.”

Volgens John van den Heuvel is het probleem rond de opsporing van voortvluchtige criminelen niet eerder zo indringend in beeld gebracht. “Op de Vlucht is het moeilijkste programma wat ik tot nu toe maakte, maar de voldoening als we een ontsnapte veroordeelde wisten te vinden was heel groot. Hoe fijn is het als je een slachtoffer, dat nog steeds dagelijks gebukt gaat onder de gevolgen van bijvoorbeeld seksueel misbruik, kunt bellen dat je de dader na jaren hebt opgespoord?”

Op de Vlucht is vanaf 1 mei wekelijks te zien bij RTL 4.

Bericht delen