Johan Derksen zegt te stoppen bij Vandaag Inside
vrijdag 29 april 2022

Johan Derksen zegt te stoppen bij Vandaag Inside

Johan Derksen heeft in Vandaag Inside gezegd dat hij “alle ellende” rondom het programma heeft veroorzaakt. “Ik ben uitgegleden en dat is dom”. Verder dan dat leek Derksen niet te willen gaan bij het aantrekken van het boetekleed. Eerder op de dag had producent Talpa nog gezegd dat Derksen, Van der Gijp en Genee hun verontschuldigingen zouden aanbieden.

Volgens Derksen heeft hij dinsdag op een te smeuïge manier onvoorbereid een verhaal verteld dat feitelijk niet klopte. Daardoor ontstond aan de tafel van het programma volgens hem een te lacherige sfeer met ook presentator Wilfred Genee en vaste tafelgast René van der Gijp.

Derksen zei dat daardoor de indruk kon ontstaan dat verkrachting werd gebagatelliseerd. Van der Gijp zei dat hij nooit verkrachting heeft willen bagatelliseren, maar ook dat hij zich niet kan voorstellen dat mensen dachten dat hij dat deed.

Derksen zei ook te vertrekken bij het programma. “Ik kap”, zei hij. Of hij daadwerkelijk stopt, is onduidelijk. De presentatoren hebben in het verleden vaker gezegd dat ze ermee stoppen.

Derksen zei nu in de uitzending dat de toezegging van Talpa dat excuses zouden volgen hem “in het verkeerde keelgat is geschoten”: “Wij moesten oprecht onze excuses maken en dan zouden ze beslissen hoe het verder gaat met het programma. Maar wij zitten hier niet om een examen excuses maken te doen. Lik m’n reet. Als ze met mijn verhaal geen genoegen nemen, nou.”

Vervolgens zei Derksen dat hij wat hem betreft zijn werk niet meer fatsoenlijk kan uitvoeren, als na “één uitglijder” sponsoren de samenwerking opzeggen: “Voor een type zoals ik is kennelijk geen ruimte meer.” Wat hem betreft kunnen Genee en Van der Gijp wel verder gaan met het programma. Die zeiden solidair te zijn met Derksen als hij er inderdaad mee ophoudt, en dan ook met Vandaag Inside te stoppen.

De zaak begon toen Derksen dinsdag een verhaal vertelde over hoe hij zich zo’n vijftig jaar geleden naar eigen zeggen heeft misdragen. Samen met een bevriende voetballer van Veendam ging hij na een stapavond mee naar huis met twee vrouwen.

Die hadden zoveel gedronken dat ze Derksen en zijn vriend onderkotsten en bewusteloos raakten, vertelde Derksen. Terwijl de vrouw bewusteloos op de bank lag zou hij een kaars hebben gepakt en die “hebben we erin hebben gestopt en we zijn weggegaan”. Daarop werd met gelach en gegrap gereageerd door de anderen aan tafel. Presentator Genee greep niet in.

Een dag later kregen Vandaag Inside, Derksen, Genee en Van der Gijp veel kritiek. In de uitzending van gisteren zwakte Derksen zijn verhaal af en zei hij dat er nooit sprake was geweest van penetratie met de kaars. Volgens Derksen ging het om een grote kaars op een standaard: “Die hebben we gepakt en die juffrouw lag op de bank en die hebben we zo tussen haar benen gedaan. Dus toen we weggingen, stond die kaars loodrecht de lucht in.”

Zijn excuses wilde Derksen toen ook niet aanbieden. “Ik heb mij op 24-jarige leeftijd misdragen en dat spijt mij bijzonder en dat heb ik kenbaar gemaakt voor ik het verhaal vertelde.”

Donderdag maakte het OM bekend een onderzoek te starten naar het verhaal van Derksen. Daarnaast hebben verschillende sponsoren en mediabedrijven de samenwerking met Vandaag Inside en Derksen opgezegd.

De regionale radiozenders Radio Rijnmond, Radio West en NH Radio zijn met onmiddellijke ingang gestopt met het uitzenden van het radioprogramma Muziek voor Volwassenen van Johan Derksen.

Bron: NOS/BM

Bericht delen