Johan Derksen: Akwasi-uitspraak was verkeerde grap, maar geen excuses
dinsdag 23 juni 2020

Johan Derksen: Akwasi-uitspraak was verkeerde grap, maar geen excuses

De uitzending van Veronica Inside op maandag stond geheel in het teken van racisme. Analist Johan Derksen raakte afgelopen week in opspraak nadat hij in de uitzending een grapje maakte over rapper Akwasi dat door sommige mensen als racistisch werd bestempeld. Veronica Inside trok maandag maar liefst 1.704.000 kijkers.

“Ik heb totaal geen spijt van deze grap, hoewel het een verkeerde grap was. Het ontstond spontaan aan tafel”, aldus Derksen. “Ik had nog nooit van Akwasi gehoord. Ik zag hem schreeuwen en oproepen tot agressie en geweld tijdens de demonstratie op de Dam. Het was verder een vredige en goede demonstratie. Hoe kan het dat zo iemand zo’n demonstratie kaapt?”

“Toen die Zwarte Piet in beeld kwam, heb ik cynisch gezegd dat het Akwasi was. In dit programma heb je meningen en grappen. Dit was een verkeerde grap en dat wordt uitvergroot tot nationale rel.”

Naast presentator Wilfred Genee, tafelheren Derksen en René van der Gijp en vaste gast Wim Kieft waren advocaat Natacha Harlequin en oud-voetballer Dries Boussatta in de uitzending aanwezig. De uitspraken van vorige week leidden op sociale media tot veel onrust en verschillende bekende Nederlanders deden een oproep om het programma en zijn adverteerders te boycotten.

De bedrijven Zespri en Gilette gaven gehoor aan de oproep en stoppen als adverteerders van het programma. Gamma en SNS Bank, die af en toe opduiken in de reclameblokken rondom Veronica Inside, willen in gesprek met de zender. In de uitzending van maandagavond waren geen reclameblokken te zien.

De spelers van het Nederlands elftal voor mannen, vrouwen en Jong Oranje hebben gemeld zich niet meer te laten interviewen door het programma.

Bron: NOS/BM

Bericht delen