Jeroen Pauw onderzoekt de grenzen aan onze groei in Nederland is Vol
vrijdag 2 september 2022

Jeroen Pauw onderzoekt de grenzen aan onze groei in Nederland is Vol

Of het nou gaat om Schiphol, onze vleesindustrie, toerisme of ons vrachtverkeer, Nederland blijft maar doorgroeien. In Nederland is Vol onderzoekt Jeroen Pauw, samen met journalist Sander Heijne, of ons kleine Nederland op verschillende vlakken niet de grenzen aan groei heeft bereikt.

Vijftig jaar geleden werden we voor het eerst gewaarschuwd voor de onmogelijkheid om eindeloos te blijven groeien. Toch is ons verlangen naar groei – ook in politiek beleid – nog springlevend, terwijl we steeds nadrukkelijker tegen de grenzen aanlopen.

Moeten we onze samenleving radicaal anders vormgeven? En hoe zorgen we ervoor dat de rekening van de eindeloze groei ook eerlijk wordt verdeeld en niet bij één deel van de bevolking terecht komt? Nederland is Vol is te zien vanaf zondag 11 september om 21.20 uur bij BNNVARA op NPO 1.

Jeroen Pauw: “De spanning zit in de balans tussen onze welvaart en ons welzijn, we staan op veel onderwerpen hoog in de top 3-lijstjes, wat betreft luchthaven, zeehaven, veehouderij, auto’s per vierkante km, etc., maar helaas ook wat betreft ongezonde lucht, stikstof, co2-uitstoot en andere minder positieve zaken. Gaat de ruimte van de één ten koste van het welzijn van de ander? En is daar, met behoud van welvaart, een andere balans in te vinden?”

In de eerste aflevering onderzoeken Jeroen en Sander de groei van Schiphol, één van de drie grootste luchthavens van Europa. Op het hoogtepunt – in 2019, nog voor corona – vlogen ruim 71 miljoen passagiers via de luchthaven. Schiphol levert ons economische welvaart op, maar zorgt ook voor veel overlast. In de omgeving kan niet meer worden gebouwd, omwonenden hebben last van geluid en stank en ook de omliggende natuur ondervindt schade van de uitstoot van onder meer stikstof. Verhoudt deze overlast zich nog tot de welvaart die Schiphol ons oplevert?

Nederland is Vol is een coproductie van BNNVARA en TVBV. Vanwege Nations League voetbal en andere programmering heeft Nederland is Vol verschillende uitzendtijden:
Aflevering 1: Vliegtuigen – zondag 11 september om 21.20 uur
Aflevering 2: Dieren – zondag 18 september om 21.20 uur
Aflevering 3: Toeristen – zondag 2 oktober om 22.20 uur
Aflevering 4: Verkeer – zondag 9 oktober om 22.20 uur
Aflevering 5: Mensen – zondag 16 oktober om 22.20 uur
Aflevering 6: De toekomst in – zondag 6 november om 21.30 uur

Bron: BNNVARA/BM
Foto: Annemieke van der Togt/BNNVARA

Bericht delen