Article header image

Jeroen Kelderman wint Stan Storimans Prijs 2013

Camerajournalist Jeroen Kelderman van RTV Drenthe heeft de Stan Storimans Prijs 2013 gewonnen. De beeldkwaliteit van zijn reportage over het werk van de luchtmobiele brigade uit Assen in Kunduz, Afghanistan, was volgens de jury van ‘bijzondere klasse’.

De kinderen van Stan Storimans, de in 2008 in Georgië om het leven gekomen cameraman, hebben Jeroen Kelderman de prijs overhandigd.

Er hadden zich acht cameramannen gekandideerd voor de vijfde Stan Storimans Prijs. Remco Bikkers en Roel van Hees maakten veel indruk met hun reportages over respectievelijk het drugsgeweld in Mexico (Nieuwsuur) en Syrische vluchtelingen in Jordanië (EenVandaag). Maar het ‘opzienbarend mooie’ camerawerk van Jeroen Kelderman stak, aldus de jury, boven dat van de andere deelnemers uit.

Niet eerder werd de Stan Storimans Prijs gewonnen door een ‘camjo’, een journalist die zijn eigen beelden maakt en dus niet met een cameraman werkt. Ook is het voor het eerst dat een reportage van een regionale omroep met de Stan Storimans Prijs wordt bekroond.

Uit het juryrapport: “De kijker wordt werkelijk overladen met beautyshots. Of het nou om een totaalshot van de omgeving gaat, om medium shots in de beperkte ruimte van een militair voertuig, of om een close-up van een vetnippel, de beelden zijn oogstrelend. Ook de rijers, de shots vanuit een rijdend voertuig, zijn zeldzaam scherp en boeiend. We zien in Nederlandse nieuwsreportages zelden een voorbeeld waarin het camerawerk de aandacht zo sterk gevangen houdt”.

Het is de vijfde keer dat de prijs wordt uitgereikt ter nagedachtenis aan Stan Storimans, de cameraman die op 12 augustus 2008 bij oorlogsgeweld in Georgië om het leven kwam. De jury bestaat uit Ad van Liempt (oud-hoofdredacteur NOVA), Jean-Pierre Geelen (tv-recensent de Volkskrant), Marga van Praag (oud-verslaggever NOS Journaal), Peter van der Maat (ex-hoofdredacteur Netwerk) en Roel Rekko, de winnaar van 2012. Zij beoordeelden de inzendingen op technische en inhoudelijke kwaliteit, op creativiteit, journalistieke alertheid en originaliteit.

Hoofdsponsor van de prijs is Vocas Sales & Services, de grootste leverancier van professionele videoapparatuur in ons land. Ook de NOS en de NVJ (de Nederlandse Vereniging voor Journalisten) leverden een bijdrage aan de totstandkoming van de prijs.

Bron: Stan Storimans Prijs/Broadcast Magazine

Bericht delen