Jan Kleinnijenhuis (Trouw) en Pieter Klein (RTL Nieuws) Journalist van het Jaar 2019
maandag 23 december 2019

Jan Kleinnijenhuis (Trouw) en Pieter Klein (RTL Nieuws) Journalist van het Jaar 2019

Jan Kleinnijenhuis (Trouw) en Pieter Klein (RTL Nieuws) zijn de Journalist van het Jaar 2019. De jury van vakblad Villamedia kent hun de prijs toe vanwege hun diepgravende en langdurige onderzoek naar de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst.

Het duo legde onder meer bloot hoe de Belastingdienst ouders jarenlang ten onrechte heeft bestempeld als fraudeurs en onwettig toeslagen stopzet en terugvordert. Er werd door de Belastingdienst onderzoek gedaan waarbij (tweede) nationaliteit in strijd met wetgeving standaard in beeld werd gebracht.

Bij het toedekken van de affaire hield de Belastingdienst structureel informatie achter in rechtszaken tegen gedupeerde ouders en misleidde staatssecretaris Snel de Tweede Kamer. Nog steeds weten we niet zeker of honderden, duizenden dan wel tienduizenden gezinnen gedupeerd zijn.

Het onderzoek van Klein en Kleinnijenhuis heeft een grote maatschappelijke misstand blootgelegd. Daarvoor verdienen zij erkenning. Volgens de jury verdienen ze de prijs vooral door de manier waarop zij te werk zijn gegaan: vasthoudend, met open vizier, op zoek naar de feiten en met de juiste balans tussen feitelijke verslaggeving en het uiting geven aan emoties en verbazing in columns van Pieter Klein.

De jury van de Journalist van het Jaar bestaat uit de redactie van Villamedia en de redactieadviesraad. Daarin zitten onder andere Cisca Dresselhuys, Klaske Tameling, Tony van der Meulen en Tonie van Ringelestijn.

Klein is onderzoeksredacteur bij RTL Nieuws en Kleinnijenhuis werkt op de financiële redactie bij dagblad Trouw. Over hun motivatie zegt Klein: “Als er voor mij één drijfveer is geweest, dan is dat waarheidsvinding in combinatie met recht doen aan de geschonden belangen van onschuldige burgers.’ Kleinnijenhuis: ‘Zeker omdat je eigenlijk vanaf het begin zag dat Den Haag het probeerde klein te houden en af te schermen.”

Het bij de prijs behorende beeldje wordt hen dinsdag 4 februari uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst door Pieter Broertjes, oud-journalist en nu burgemeester van Hilversum. Ook de winnaar van de Villamedia Afstudeerprijs, die later bekend wordt gemaakt, krijgt dan zijn prijs.

De Journalist van het Jaar wordt sinds 2006 verkozen. Onder andere Joris Luyendijk, Bram Vermeulen, Antoinette Hertsenberg en Bas Haan gingen Klein en Kleinnijenhuis voor. Vorig jaar ging de prijs naar Joop Bouma (Trouw) en Jet Schouten (Radar) voor hun onderzoek naar fouten bij medische implantaten.

Bron: Villamedia/BM

Bericht delen