Dinsdag 16 januari 2018

Jan de Jong bepleit Nederlandse CNN

Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS, wil graag een aparte zender die overdag wordt vrijgemaakt voor nieuwsuitzendingen van het NOS Journaal, sport, regionaal nieuws en evenementen. “We kunnen een soort zender vrijmaken waarbij je probeert het CNN van Nederland te worden”, aldus De Jong bij BNR Mediazaken.

“Als je de kwaliteit van de Nederlandse journalistiek op peil wil houden en er wordt op lokaal en regionaal niveau geen goede journalistiek meer bedreven, dan kun je beter samenwerken. Niet op Nederland 2, maar op een zender waarbij je probeert het CNN van Nederland te worden, met beperkte ambitie en budget die daarbij horen.” De directeur van de NOS reageert op de bezuinigingen van nog eens 100 miljoen op de publieke omroep. Dit bedrag komt bovenop de 200 miljoen van de vorige bezuinigingsronde. Deze beslissing van het kabinet komt hard aan bij De Jong.

“Ik deel de analyse dat de publieke omroep in 2012 een andere moet zijn dan in 1988. Er landt al 90 miljoen van de eerste bezuiniging in de programmering van 2014/2015. Eén op de vier programma’s die je nu ziet zal er straks niet meer zijn. We moeten ons afvragen hoe we de publieke omroep toekomstbestendig maken en voorkomen dat deze discussies elke twee jaar opduiken.”

Hiervoor geeft hij drie belangrijke pijlers. “Je moet het hebben over de taak van de publieke omroep. Je moet zorgen dat er een onafhankelijke manier van financieren is en dat er een gezonde afstand is tussen Den Haag en de inhoud van de programmering.”

Bron: BNR

Bericht delen