dinsdag 16 januari 2018

Inge Brakman over omroepvernieuwing

Als het aan Inge Brakman ligt, zijn de publieke omroepen er in de toekomst niet meer voor iedereen, maar met iedereen. Brakman was voorzitter van de commissie die in opdracht van de Raad voor Cultuur een advies uitbracht voor een toekomstbestendige publieke omroep. In de aprileditie van Broadcast Magazine komt ze uitgebreid aan het woord.

“Eigenlijk hebben we inhoudelijk een heel open discussie gevoerd, waarin alles mogelijk was. We hadden bij wijze van spreken ook op een heel smalle publieke omroep kunnen uitkomen,” constateert Brakman. “Laat ik duidelijk zijn: ik vind niet dat de publieke omroepen geen programma’s meer mogen maken die goed scoren. Er mogen best succesformules zijn, als er maar tegelijkertijd voldoende vernieuwing plaatsvindt.”

Als het aan de adviescommissie ligt, blijven de omroepverenigingen de pijlers onder het bestel. “Ja, we vinden niet dat ze productiehuizen moeten worden. Kijk, de Nederlandse samenleving is er enorm op gericht om dingen samen te doen. (…) Ik ben ervan overtuigd dat we allemaal graag ergens bij willen horen in een samenleving die verandert. De vereniging die daarvoor open staat en zich dus vernieuwt, is daar heel geschikt voor. (…) In onze ogen zit de vernieuwingskracht aan de randen van het bestel en erbuiten.”

“De omroepen zijn wat terughoudend. Ze zeggen: ‘We doen het allemaal al’, maar naar mijn mening onderschatten ze hoeveel tijd en energie ze kwijt zijn aan interne afstemming. Heel veel energie in Hilversum wordt verspild aan de vraag: hoe regelen we het allemaal met elkaar? Dat kun je personen niet kwalijk nemen, het is inherent aan het huidige systeem. Door het maakproces centraler te regelen, halen we dat in zichzelf gekeerde eruit.”

Het volledige interview met Inge Brakman is te lezen in Broadcast Magazine 333. Nog geen abonnee? Klik hier en maak gebruik van onze speciale abonneeactie!

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen