Dinsdag 16 januari 2018

India verbiedt documentaire over verkrachting

Een documentaire over een fatale verkrachting mag voorlopig niet in India worden vertoond. Een van de daders zegt daarin namelijk dat de aanval de schuld van het slachtoffer was. Dat was “aanstootgevend en beledigend”, aldus de Indiase politie. In Nederland zendt de IKON de documentaire India’s dochter op 10 maart uit.

Zes mannen vergrepen zich in 2012 aan een 23-jarige vrouw in een bus. Ze werd bovendien ernstig mishandeld met ijzeren staven. Volgens de ter dood veroordeelde Mukesh Singh zou dat niet zijn gebeurd als de vrouw zich niet had verzet. “Als ze wordt verkracht, moet een vrouw zich niet verzetten. Ze moet zich stilhouden en de verkrachting toestaan”, zei hij.

Documentairemaakster Leslee Udwin noemt het verbod onredelijk. De documentaire had op 8 maart, Internationale Vrouwendag, moeten worden vertoond. De uitzending in andere landen gaat wel gewoon door.

In Nederland zendt de IKON de film India’s dochter gewoon op dinsdag 10 maart uit. De omroep is coproducent van de documentaire, samen met onder meer de BBC. India’s dochter is te zien op NPO 2 om 23.00 uur.

Bron: PZC/Broadcast Magazine

Bericht delen