Article header image

Humberto Tan Omroepman van het Jaar 2015

Humberto Tan is door Broadcast Magazine uitgeroepen tot Omroepman van het Jaar 2015. De redactie van het mediavakblad reikte de prijs vanmiddag voor de 25e keer uit, onder het toeziend oog van enkele honderden aanwezigen in de foyer van Studio 21 op het Media Park in Hilversum.

De presentator van RTL Late Night is de opvolger van Jan Slagter, oprichter/directeur van Omroep MAX, die hem de bijbehorende prijs (een wisselbeker en ingelijste cover van Broadcast Magazine) overhandigde. “Nee, ik had het absoluut niet verwacht, je bent er ook totaal niet mee bezig. Maar alleen al het feit dat Barend & Van Dorp vijftien jaar geleden Omroepmannen van het Jaar werden en ik nu ineens zelf in die positie zit, maakt het wel gek, zelfs ietwat onwerkelijk. Ik vind het eigenlijk een bizarre gewaarwording dat deze prijs me wordt gegund,” aldus Tan in Broadcast Magazine.

“Blijf koel in het hoofd en warm in het hart,” riep Humberto Tan ten tijde van het ook in RTL Late Night verhit gevoerde zwartepietendebat. Het typeert net zo goed zijn persoonlijkheid: de presentator is dusdanig gegroeid in zijn rol en had als geloofwaardig multitalent zoveel impact op het afgelopen mediajaar, dat de redactie van Broadcast Magazine hem wel tot Omroepman van 2015 móest uitroepen.

Natuurlijk waren er twijfels toen Tan met RTL Late Night begon: was hij niet te licht, te aardig vooral? Maar de cijfers logen en liegen niet. Net als in 2014 scoorde zijn talkshow afgelopen jaar ongekende kijkaantallen, de (publieke) concurrentie ver achter zich latend. Bovendien bepaalden Tan en zijn redactie steeds vaker het gesprek van de dag, met de uitzending na de aanslag in Parijs op theater Bataclan als onbetwist hoogtepunt.

Tan is meer dan alleen die goedlachse allemansvriend en warme gastheer; zacht als het moet, maar ook hard als het kan. En dat hij het afgelopen jaar zowel aan het muziekfront (Let’s Dance, met onder andere twee uitverkochte concerten in het Ziggo Dome) als op de dansvloer (in het RTL-programma Dance, Dance, Dance) imponerende sporen achterliet, maakt de bewondering voor de Omroepman van 2015 alleen maar groter. En zijn onderscheiding des te meer verdiend.

De winnaars in 25 jaar
De verkiezing van de Omroepman van het Jaar beleeft weliswaar de 25e editie en viert dus een jubileum, maar Humberto Tan is de 24e persoonlijke winnaar in de historie. Dat zit zo: over het jaar 2000 werden twee namen bekroond (Frits Barend en Henk van Dorp) en John de Mol won de prijs al drie keer. De lijst met Omroepmannen en –vrouwen van het Jaar ziet er in chronologische volgorde als volgt uit:

1991 Boudewijn Paans
1992 Aart Geurtsen
1993 Freddy Thyes
1994 Lejo Schenk
1995 Paul Witteman
1996 Fons van Westerloo
1997 Joop van den Ende
1998 Burny Bos
1999 John de Mol
2000 Frits Barend & Henk van Dorp
2001 Arthur Valkieser
2002 Cathy Spierenburg
2003 Peter R. de Vries
2004 Gerard Timmer
2005 John de Mol
2006 Paul de Leeuw
2007 Ton F. van Dijk
2008 Tina Nijkamp
2009 Linda de Mol
2010 Erland Galjaard
2011 John de Mol
2012 Matthijs van Nieuwkerk
2013 Bert Habets
2014 Jan Slagter
2015 Humberto Tan

In Broadcast Magazine 351 komt Humberto Tan uitgebreid aan het woord. Hij siert tevens de cover van het blad, dat vanaf 28 januari ook weer verkrijgbaar is in de losse verkoop. Behalve voor de Omroepman van het Jaar heeft de extra dikke editie van hét mediavakblad ook plaats ingeruimd voor onder andere een interview met Anita Witzier, de tien best bekeken programma’s van 2015 in elf categorieën en een interessante kijkcijferanalyse van het afgelopen sportjaar.

Bron: Broadcast Magazine

RTL Late Night van 25 januari in het teken van de Omroepman van het Jaar

Bericht delen