Dinsdag 16 januari 2018

Homo thema-avond op Nederland 3: Flikker op!

Is homoseksualiteit écht geaccepteerd in Nederland of is dat slechts schijn? Welke verantwoordelijkheid hebben de media hierin? En hoe doen we het eigenlijk ten opzichte van de rest van de wereld? Deze en andere blijvend actuele thema’s over homoseksualiteit worden aangesneden tijdens de homo thema-avond van de KRO en VARA, Flikker op!. Arie Boomsma en Claudia de Breij presenteren vanavond deze gezamenlijke thema-avond.

Zo lichten hersenonderzoeker Dick Swaab en de Belgische geneticus Sven Bocklandt in het programma verschillende theorieën over de herkomst van homoseksualiteit toe. Tim Oliehoek en Margriet van der Linden gaan verder in op de verantwoordelijkheid van de media. Schrijver Arthur Japin gaat op onderzoek uit in Polen, vanaf juli voorzitter van de Europese Unie. Hij zoekt daar antwoord op de vraag: hoe is het om als homoseksueel te leven in een land waar tachtig procent van de bevolking negatief staat ten opzichte van homoseksualiteit? Verder ook Ferry Doedens over de eerste homo zoen in GTST en een lesbienne die haar buurt uit wordt gepest in Amsterdam.

Minister van OCW Marja van Bijsterveldt wil, ondanks twee Kamermoties, homovoorlichting op scholen niet verplicht stellen. En dat terwijl onder andere het KRO programma Uit de Kast heeft laten zien dat vooroordelen diepgeworteld zijn en dat veel homojongeren nog steeds moeilijk voor hun geaardheid uit durven komen. En begrijpelijk. Twee derde van hen wordt op de middelbare school na een coming out enorm gepest. Flikker op! kijkt mee in een klas waar wel voorlichting wordt gegeven en spreekt met verschillende jongeren hoe hun coming out op school dramatisch verliep.

Flikker op! wordt vanavond uitgezonden om 20.20 uur bij de KRO/VARA op Nederland 3.

Bron: VARA/Broadcast Magazine

Bericht delen