Article header image

Hollywood-prijs voor docu Omdat wij mooi waren

De documentaire Omdat wij mooi waren van regisseur Frank van Osch, over Indonesische Troostmeisjes, heeft de eerste prijs gewonnen op het Artivist festival in Los Angeles in de categorie Human Rights. Eerder won de docu al de prijs voor beste lange documentaire 2011 op het Big Muddy Film Festival, Carbondale (USA). De film werd op 15 augustus 2010 uitgezonden door de NOS, aansluitend aan de 65e Nationale Indiërherdenking.

In het programma vertelt een aantal voormalige ‘troostmeisjes’ uit Indonesië hun verhaal. De inmiddels bejaarde vrouwen werden in de Tweede Wereldoorlog stelselmatig misbruikt door de Japanse bezetters. Vaak werden ze vastgehouden in speciale soldatenbordelen en moesten ze seksuele diensten verlenen aan de Japanse soldaten.

De schoorvoetend vertelde levensverhalen aan Hilde Janssen leveren een documentaire op vol schaamte, ontkenning, stilzwijgen en verdriet. Over de verkrachtingen, de bordelen, de angst en hoe dit hun leven beïnvloedde. In de film zijn ook portretten verwerkt die fotograaf Jan Banning van de vrouwen maakte.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen