Heuvelland Ziekenhuis verdwijnt bij NPO Zapp na racismediscussie
zaterdag 8 augustus 2020

Heuvelland Ziekenhuis verdwijnt bij NPO Zapp na racismediscussie

De klei-animatieserie Heuvelland Ziekenhuis, nu nog te zien op jeugdzender NPO Zapp, stopt na volgende week. Het is de eerste serie die sneuvelt, omdat de stemmen volgens de NPO niet meer van deze tijd zijn.

“Een Surinaamse dokter leek 20 jaar geleden een grappig idee, maar het overdreven Surinaamse accent vinden we nu niet meer passen”, zegt netmanager Robert Fortuijn. “Misschien stoppen er nog wel meer series, maar dat besluiten we na de zomer.”

De VPRO, die de in Engeland gemaakte serie Heuvelland Ziekenhuis sinds 2002 uitzendt, wil er weinig over kwijt. De omroep is in gesprek met makers, andere omroepen en de NPO over hoe ze moeten omgaan met oude series. “Gezien de aard van dat gesprek en de gevoeligheid van het onderwerp vinden we het te vroeg om hier publiekelijk en in het licht van één serie over naar buiten te treden.”

Fortuijn schrijft in een verklaring dat de NPO en de omroepen op dit moment meer Nederlandse stemmen van buitenlandse tekenfilms checken. “Wij willen niet dat kinderen zich beledigd of rot voelen als zij naar onze programma’s kijken.”

NPO Zapp is er voor alle kinderen, benadrukt hij. “Na alle discussies en demonstraties tegen racisme bekijken we samen met de omroepen of er dingen moeten veranderen. Of we andere stemmen gaan gebruiken bijvoorbeeld.”

Bron: NOS/BM

Bericht delen