Het Klokhuis over de Voetafdruk
Door te eten, te wonen, te kopen en te reizen gebruikt ieder van ons een stuk aarde. Dit noemen we de ecologische voetafdruk. Nederlanders leven letterlijk op te grote voet.
Drie aardbollen, zoveel zouden we nodig hebben als iedereen op de wereld zou leven zoals wij in Nederland. Waar hebben we al die grond voor nodig? Presentatoren Janouk Kelderman en Nizar El Manouzi gaan in de vijfdelige serie De Klokhuis over de Voetafdruk op zoek naar het antwoord op deze vraag. De serie is vanaf 17 mei om 18.45 uur op NPO Zapp te bekijken.
Met ons consumptiepatroon overschrijden we de beschikbare hoeveelheid grond van de aarde. De gemiddelde Nederlandse voetafdruk in een jaar is 5 hectare! In Het Klokhuis over de Voetafdruk laat de NTR deze ecologische voetafdruk op ware grootte zien.
Hiervoor zijn onder andere opnames gemaakt op de Floriade 2022 en op lichtfestival Glow, waar onze voetafdruk op ware grootte is gevisualiseerd. Door de omvang van de voetafdruk fysiek zichtbaar te maken, er langs te rennen en er boven te filmen, maakt het beeld écht indruk, en wordt de omvang van het probleem daadwerkelijk tastbaar en inzichtelijk.
De ecologische voetafdruk
De ecologische voetafdruk is een rekenmethode die wereldwijd gebruikt wordt om te bepalen hoeveel m² aarde we per persoon per jaar verbruiken. Alles wat we consumeren kan omgerekend worden in vierkante meters die nodig zijn voor de productie ervan. Met deze methode is het mogelijk om landen onderling te vergelijken, alsook om de toe- of afname van de gemiddelde voetafdruk van een land over de periode van een aantal jaren te bekijken.
Benieuwd naar je eigen voetafdruk? Met de online Voetafdruk-test kun je je voetafdruk berekenen, en ontdekken welke keuzes die voetafdruk groter of kleiner maken. Vanaf 17 mei beschikbaar via hetklokhuis.nl.
Het Klokhuis over de Voetafdruk is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Almere, Stichting Brook Foundation en Triodos Foundation.
Bron: NTR/BM