Het geheim van de Meester keert terug met nieuwe teamleden
vrijdag 14 augustus 2020

Het geheim van de Meester keert terug met nieuwe teamleden

Het AVROTROS-programma Het geheim van de Meester keert begin 2021 terug met een aangepast team. Dat maakte de omroep bekend bij de opening van de speciale Het geheim van de Meester-tentoonstelling in het Grachtenmuseum in Amsterdam.

Kunstenaar Lisa Wiersma en materiaaldeskundige Thijs Hagendijk versterken het team van oudgedienden Joris Dik en Michel van de Laar in hun zoektocht naar het geheim achter Nederlands grootste meesterwerken.

In Het geheim van de Meester reconstrueert het vierkoppige team van experts de werken van Nederlands grootste kunstenaars. Hierbij zetten zij alles op alles om precies te doen wat de meester deed om zo dicht mogelijk bij zijn of haar techniek, stijl, belevingswereld en de tijdsgeest te komen.

Lisa Wiersma pakt voor het AVROTROS-programma het penseel op en neemt ons mee in haar passie voor schilderen en illustreren. Ze is kunsthistoricus en illustrator en weet als geen ander de geheimen van de grote meesters bloot te leggen. Lisa studeerde kunstgeschiedenis aan de UVA, waar ze ook lesgaf, net als op scholen en in musea. Met haar geoefende oog en trefzekere hand zet deze doctor in spe kunstwerken van alle tijden op het doek. Zo neemt het team de uitdaging aan om het Melkmeisje van Vermeer te reconstrueren.

Thijs Hagendijk is gefascineerd door de ambachtelijkheid van oude meesters. Hoe werkten zij, welke materialen gebruikten zij en hoe werden recepten en technieken vastgelegd en doorgegeven? Op dit onderwerp promoveerde hij dit jaar aan de Universiteit van Utrecht, waar hij ook werkzaam is als docent kunstgeschiedenis. Als je daar de kennis opgedaan bij zijn studie scheikunde en zijn ervaringen hierin als middelbare schooldocent bij optelt, dan is Thijs overduidelijk het ideale teamlid om mee te helpen de raadsels rondom de technieken en de materialen van de meesterschilders op te lossen.

Het nieuwe seizoen van Het geheim van de Meester is begin 2021 te zien bij AVROTROS op NPO 2. De expositie, met daarin de reconstructies uit het programma, is vanaf nu te zien in het Grachtenmuseum in Amsterdam.

Het AVROTROS-programma won eerder dit jaar nog een internationale tv-prijs. Tijdens de uitreiking van de New York Festivals TV & Film Awards werd het programma beloond met ‘goud’ in de categorie The Arts.

Bron: AVROTROS/BM

Bericht delen