Herdenking slavernijverleden rechtstreeks bij NOS
Woensdag 17 januari 2018

Herdenking slavernijverleden rechtstreeks bij NOS

De NOS doet op 1 juli rechtstreeks verslag van de Nationale herdenking Slavernijverleden. 154 jaar geleden maakte de Nederlandse regering een einde aan de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. De herdenking vindt plaats in het Oosterpark in Amsterdam. Aansluitend wordt daar met Keti Koti gevierd dat de ketenen werden verbroken.

De belangrijkste toespraak tijdens de herdenking, die aan het begin van de middag wordt gehouden, komt voor rekening van Clarence Seedorf. Hij is één van de succesvolste Nederlandse voetballers aller tijden en onder meer UEFA-ambassadeur tegen racisme in het voetbal. Namens het kabinet houdt minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie een toespraak en ook de Amsterdamse burgemeester Van der Laan spreekt de aanwezigen toe. Na een muzikaal intermezzo door Sabrina Starke wordt één minuut stilte in acht genomen, waarna bij het dan precies vijftien jaar oude Nationaal Monument Slavernijverleden de kranslegging begint. Met het defilé langs het monument eindigt de uitzending, die wordt gepresenteerd door Simone Weimans.

Ook de avonduitzending komt rechtstreeks vanuit het Oosterpark, waar op dat moment met muziek en andere optredens Keti Koti wordt gevierd. Verslaggever Ardy Stemerdink laat zien hoe dat eraan toegaat. Weimans praat met gasten na over de herdenking eerder op de dag.

Bron: NOS/BM

Bericht delen