Dinsdag 16 januari 2018

HbbTV Forum Nederland opgericht

Omroepen, tv-fabrikanten en een aantal distributeurs onderzoeken de uitrol van HbbTV in Nederland. HbbTV is een nieuwe dienst die het tv-signaal met internet verbindt, waardoor kijkers bij tv-programma’s allerlei extra informatie op kunnen vragen. Dit is in Duitsland, Frankrijk en Spanje al beschikbaar. Om de uitrol te begeleiden heeft iMMovator Cross Media Network nu het HbbTV Forum Nederland opgericht. Dit is een industrieplatform waarin relevante partijen  afspraken maken over de techniek en marketing van HbbTV.

 

Om HbbTV tot een succes te maken zijn vergaande afspraken binnen de gehele keten noodzakelijk. Uniformiteit van de gebruikte techniek is van groot belang. Doel van het platform is ervoor te zorgen dat alle betrokken partijen dezelfde standaard hanteren voor de Nederlandse markt, en dat het signaal aan alle kijkers wordt doorgegeven. Via HbbTV zal elke kijker in staat zijn extra informatie te krijgen, interactiviteit met tv-programma’s aan te gaan, eerder uitgezonden programma’s terug te kijken en films te huren. Ook ‘nu en straks’ en via HbbTV zappen naar andere relevante programma’s is mogelijk.

Inmiddels hebben NPO, RTL en SBS, en de TV fabrikanten LG, Philips, Samsung, Sharp en Sony zich al als actief lid bij het Forum aangemeld. Ook GfK Retail and Technology participeert, en monitort de verkopen van HbbTV apparaten. De distributeurs en alle relevante partijen zijn uitgenodigd zich bij het Forum aan te sluiten. Het Forum wordt gecoördineerd door iMMovator, met technische ondersteuning door TNO.

SBS lanceert haar HbbTV diensten in de eerste helft van 2012. Josbert van Rooijen, manager Broadcast & IT bij SBS: “Net als bij Teletekst wordt er bij HbbTV een signaal met het beeld meegezonden. Dit signaal vertelt de TV waar zij via de internetaansluiting extra informatie kan ophalen. De kijker hoeft alleen maar tijdens een programma op de HbbTV knop te drukken, en komt dan direct op de relevante informatiepagina terecht.”

Egon Verharen, manager R&D NPO: “Internationaal is HbbTV reeds in een aantal Europese landen zoals Duitsland en Frankrijk beschikbaar. Als we HbbTV ook in Nederland beschikbaar willen hebben, is het goed om dit met de hele keten te doen en HbbTV in gezamenlijkheid uit te rollen.”

Bron: iMMovator

Bericht delen