Woensdag 17 januari 2018

Harm Edens ontmoet Erland Galjaard

In de interviewserie Onder Edens gaat presentator Harm Edens voor Broadcast Magazine maandelijks op bezoek bij gezichts- en beleidsbepalende mediamensen. In het decembernummer is dat Erland Galjaard, programmadirecteur RTL.

“Ik heb mezelf aangeleerd om zo min mogelijk terug te lezen. Ik mis het grootste deel van de commentaren. Dat is rustgevend. Ook als het gaat om oorlogen, Wilders, Brexit. Ik volg het natuurlijk wel, maar de privédingen en de waardeoordelen over wat we aan het doen zijn, welke macht ik wel of niet zou hebben, dat is van weinig toegevoegde waarde,” zegt Galjaard onder andere.

“Voor RTL 4 is entertainment heel belangrijk, maar grote maatschappelijke thema’s ook. Van Gepest via Obese en Uitstel van Executie naar de duiding van het nieuws aan tafel bij Late Night. Daar worden naar mijn idee de beste gesprekken gevoerd. Ook over IS en de vluchtelingen. Niet alleen voor- en tegenstanders. Bij Humberto worden echt bruggen gebouwd.”

De programmadirecteur constateert ook: “De productiehuizen worden groot, té groot. Globalisering is niet goed voor creativiteit. Endemol is Shine, Eyeworks is Warner, Talpa is ITV, Blue Circle was altijd al Fremantle. Alles wordt opgeslokt, er is ideeënarmoede aan de producentenkant. Ik zeg: focus op het kleine. Tailor made. Kijk naar de zender, kijk naar de maatschappij, kijk naar urgentie. De macht is aan de makers. Durf maatschappelijk relevante dingen aan te pakken. Durf ook niet te scoren.”

Nog geen abonnee van Broadcast Magazine? Klik hier en maak gebruik van de speciale aanbieding.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen