Dinsdag 16 januari 2018

Hagoort weigert kosten prijs te geven

NPO-voorzitter Henk Hagoort weigert volledige transparantie te geven over de kosten van de programma’s van de publieke omroep. Dat zei hij gisteren bij BNR. Hij vindt het onheilspellend dat staatssecretaris Dekker om deze gegevens vraagt. Hagoort krijgt de wind van voren uit de Tweede Kamer. Met name de VVD is verbolgen dat Hagoort weigert om in te gaan op de vraag van Dekker.

Hagoort: “Het gebeurt nergens anders in Europa dat de publieke omroep van programma’s individueel moet gaan vertellen wat ze kosten en dat gaan wij hier zeker ook niet doen.” Hij vindt dat het niet aan de politiek is om de NPO te vragen om van elk programma aan te geven wat het kost. “Voor je het weet ontstaat er politiek sentiment over welk geld naar welke programma’s gaat en zit straks de politiek aan de knoppen van de publieke omroep. Dat is niet wat we willen in een democratie.”

Volgens Hagoort hebben de publieke omroepen twee taken en houden ze zich daar ook aan. “Ten eerste moeten we transparant zijn. Dat zijn we. We hebben onze eigen toezichthouders en die mogen alles opvragen. We zijn transparant over wat de netten kosten. Ten tweede moeten we onafhankelijk zijn.”

In de Tweede Kamer wordt daar anders over gedacht. “Je zou bijna denken dat hij wat te verbergen heeft”, zegt VVD-Kamerlid Arno Rutte vandaag in de Telegraaf. “We verwachten van provincies, gemeenten en Kamerleden terecht dat ze precies laten zien waar ze geld aan besteden. Dat geldt ook voor instanties die subsidies krijgen. De cultuursector is tot op het pijnlijke af transparant over hoeveel een productie kost en hoeveel mensen ernaar kijken. Waarom mogen we dat niet verwachten van de publieke omroep? De tijd van ’geef ons geld en wij doen er wat goeds mee’ ligt echt ver achter ons, Hagoorts houding is niet van deze tijd.”

Hagoort verdedigt zijn besluit in de krant: “We zijn ook een partij op een commerciële markt. Er worden producenten ingehuurd, programma’s aangekocht. Als we alles in detail bekendmaken, dan wordt onze concurrentiepositie enorm verzwakt en worden de kosten voor de publieke omroep alleen maar hoger. Daar is ook het publiek niet bij gebaat.”

PvdA-Kamerlid Mohandis kan een heel eind in Hagoorts redenering meegaan. Maar hij stelt wel dat de verantwoording waarover de televisiebaas het heeft, niet openbaar is, maar alleen voor het Commissariaat voor de Media. “Die verantwoording per genre mag openbaar worden wat ons betreft.” Hagoort is hier wel toe bereid.

Bron: BNR/de Telegraaf/Broadcast Magazine

Bericht delen