HAFF en KLIK! verder als Kaboom Animation Festival
zondag 14 juli 2019

HAFF en KLIK! verder als Kaboom Animation Festival

Na maanden van voorbereiding hebben het KLIK! Amsterdam Animation Festival en het Holland Animation Film Festival Utrecht hun nieuwe gezamenlijke naam onthuld: Kaboom Animation Festival.

HAFF en KLIK! besloten vorig jaar samen te gaan nadat begin 2018 oprichter en directeur Gerben Schermer na onenigheid met het bestuur opstapte bij HAFF. De 21ste editie, die in maart 2018 had moeten plaatsvinden, werd afgeblazen. De gefuseerde organisatie had een jaar nodig om orde op zaken te stellen. Onlangs maakte het Filmfonds bekend dat Kaboom tot de twaalf filmfestivals behoort die kunnen rekenen op financiële ondersteuning.

Kaboom Animation Festival zal van 9 tot en met 17 november plaatsvinden in Utrecht en Amsterdam. Het programma in Utrecht bevat uitsluitend animatie voor kinderen en gezinnen, terwijl de programmering in Amsterdam het beste en nieuwste van een breed scala aan animatie voor volwassenen zal bieden. Ook is er in Amsterdam een speciale focus op industrie-evenementen.

In Utrecht spreidt het festival zich uit over de stad. In ieder geval het Louis Hartlooper Complex, Het Huis Utrecht, Kinepolis, Het Utrechts Archief en de Bibliotheek Utrecht doen dienst als locatie. Vanaf 9 november kan daar vijf dagen lang kennis worden gemaakt met animatiegrootheden als Shaun the Sheep, Wallace & Gromit en Ella, Oscar & Hoo. The Satellite Girl and Milk Cow van Hyeong-yoon Chang (afbeelding) behoort tot de exclusieve vertoningen. Daarnaast zijn er workshops en wordt het jongste animatietalent van Nederland gepresenteerd.

Het Amsterdamse programma, dat start op 13 november en plaatsvindt in Het Ketelhuis en Machinegebouw op het Westergasterrein, bevat premières, branche-evenementen, lezingen en tentoonstellingen. Er is een marathonvoorstelling van de Amazon-serie Undone (Hisko Hulsing), aandacht voor honderd jaar Nederlandse animatie, een verdiepend programma over klassieke en hedendaagse Koreaanse animatie en een speciale Night of Shame die geheel gewijd is aan rampzalige animatieprojecten. Funan van Denis Do en Away van Gints Zilbalodis zijn de eerste bevestigde titels in het filmprogramma.

Bron: Filmkrant/NBF/BM

Bericht delen