dinsdag 16 januari 2018

Groei in omzet TV-reclame

De spot-omzet is in het eerste kwartaal van 2014 uitgekomen op € 176 miljoen, een stijging van 7 procent ten opzichte van 2013. De positieve berichtgevingen over een economisch herstel in 2014 en de forse verbeteringen van het consumentenvertrouwen zijn voor veel adverteerders reden om hun marketingactiviteiten op te schroeven.

TV is het medium dat traditioneel optimaal profiteert van een gunstig economisch klimaat. Een vergelijkbaar beeld was te zien na de vorige crisis in 2008-2009 (zie ook onderstaande grafiek).

De groei wordt voor een groot deel verklaard door een groter aantal tv-adverteerders in het eerste kwartaal van 2014 ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal adverteerders steeg in het eerste kwartaal met 6 procent. Logischerwijs is er daarom ook sprake van een groter aantal nieuwe TV commercials in het eerste kwartaal.

Met uitzondering van de Telecom en ICT branche rapporteert Nielsen over het eerste kwartaal in alle branches een groei. De meest opvallende stijger is de branche Financiële Dienstverlening, die voor het eerst sinds jaren een groei laat zien. Andere opvallende groeiers zijn de branches Brandstof & Energie, Was- & Reinigingsmiddelen en Overheid & Educatie.

Michel van der Voort, directeur SPOT: “Met een groei van 7 procent overtreffen we onze eigen verwachtingen voor 2014. TV laat opnieuw zien dat zij zich snel herstelt na een economische crisis, sneller dan de meeste media. Het massale bereik en de grote impact van TV leiden tot een groot rendement waar adverteerders meer dan ooit naar op zoek zijn.”

Bron: SPOT/Broadcast Magazine

Bericht delen