Dinsdag 16 januari 2018

GGZ heeft geen bezwaar tegen alcohol in tv-series

Verslavingsdeskundigen roepen op alcoholmisbruik in series als Oh Oh Cherso, Gooische Vrouwen en GTST vooral te tonen. Een drooglegging op televisie werkt juist mee aan het stevige taboe dat nog steeds op alcoholverslaving ligt. Dat stelt MEER GGZ, de brancheorganisatie van tien particuliere GGZ-instellingen voor psychische- en verslavingszorg.

“Mensen gaan echt niet meer drinken als ze het op televisie zien. Dat is te simpel gedacht van organisaties als Stivoro, STAP, en Stichting Alcoholpreventie,” stelt Bert Bakker, voorzitter van MEER GGZ. “Als je alleen maar vrolijke mensen ziet met een jus d’orange in de hand ontken je de werkelijkheid. Dan wordt het voor mensen die een probleem met alcohol hebben iets wat ze uit schaamte en angst willen verbergen; dan is het moeilijker er open over te zijn.”

Met het pleidooi voor zichtbaar alcoholgebruik op tv staat MEER GGZ lijnrecht tegenover het Nederlandse Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) dat onlangs juist het alcoholgebruik in Gooische Vrouwen aan de kaak stelde. STAP wil dat alcoholinname in series wordt beperkt, of zelfs geheel verdwijnt.

Bron: Spits

Bericht delen