Documentaire over fraude bij sushiketen nog niet op tv
woensdag 16 oktober 2019

Documentaire over fraude bij sushiketen nog niet op tv

KRO-NCRV stelt opnieuw de uitzending van een documentaire over fraude bij de sushiketen Sumo uit. Het programma Nederland Fraudeland van Selfmade Films volgt medewerkers van financiële opsporingsdienst FIOD tijdens een vertrouwelijk strafrechtelijk onderzoek. Het zou op 11 november op NPO 2 worden uitgezonden, maar is uit het uitzendschema geschrapt.

Tegen de oprichter van de sushiketen is 24 maanden cel en een boete geëist. Maar enkele dagen voor de zitting onthulde NRC dat het Openbaar Ministerie filmmaker René Roelofs achter de schermen had laten filmen, zonder de verdachten in die zaak erover te informeren, dat het OM druk legde op de makers, en dat KRO-NCRV daaraan toegaf. De rechter besloot daarop het vonnis uit te stellen. Hij wilde eerst onderzoeken of de documentaire van invloed is geweest op de zaak. Vorige maand verklaarde de rechter het OM ontvankelijk.

In het ‘mediacontract’ dat in 2014 door het Openbaar Ministerie en productiehuis Selfmade Films werd getekend, zijn verregaande afspraken gemaakt over de inhoud van het programma. Zo mogen de makers opnames niet gebruiken die volgens het OM de belangen ‘op het gebied van privacy, slachtofferbescherming, opsporing en vervolging, politietactiek en -techniek en/of risico op (ernstige) reputatieschade’ schaden.

Het OM benadrukt tegenover NRC dat uitzending van de documentaire alleen kan plaatsvinden na hun goedkeuring. KRO-NCRV gaat nu tegen een dergelijk veto in. In een reactie stelt de omroep dat zij het programma hoe dan ook gaat uitzenden. Er zouden aanpassingen gedaan zijn conform het mediacontract. De omroep wacht af of het tot een hoger beroep komt, en gaat zich pas dan opnieuw beraden over het moment van uitzending.

Bron: NRC/BM

Bericht delen