Dinsdag 16 januari 2018

Gevangenisstraffen voor fraude met omroepgelden

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam gevangenisstraffen tot 20 maanden geëist tegen de twee hoofdverdachten van fraude met subsidies voor de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) en de Joodse Omroep.

Het gaat om filmmaker Rob Hof (foto) en de voormalig directeur Frank William van de NMO. Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat er in totaal is gefraudeerd met circa 600.000 euro.

De NMO en de Joodse Omroep maakten gebruik van publieke gelden om radio- en televisieprogramma’s te maken. Uit het FIOD-onderzoek blijkt dat William en Hof tussen 2004 en 2008 valse subsidie-aanvragen hebben ingediend voor diverse filmproducties bij subsidieverstrekkers. In de aanvragen zouden de kosten voor het maken van de films valselijk zijn opgehoogd om meer subsidie binnen te halen. Zij zouden hiervoor documenten hebben vervalst en maakten ‘side letters’ op. William verleende Hof opdrachten en ontving hiervoor steekpenningen.

Behalve de subsidiefraude heeft William volgens het OM ook nog belastingfraude gepleegd. Daarnaast was hij volgens het OM betrokken bij het opstellen van circa 55 fake-facturen door het bedrijf van zijn zoon. Dat bedrijf stuurde valse facturen voor diensten of prestaties die in werkelijkheid niet waren verricht. Hij betaalde zijn zoon en schoondochter enkele tienduizenden euro’s voor het meewerken aan deze constructie.

Het OM noemt de fraude met de subsidiegelden ernstig: “Zij hebben zich verrijkt met tonnen overheidsgeld”, zei de officier van justitie tijdens de zitting. “Subsidieverstrekkers moeten erop kunnen vertrouwen dat subsidieaanvragen en documenten kloppen. Door te frauderen kun je het stelsel ondermijnen en dan verpest je het voor eerlijke filmmakers”. Hof was lange tijd spoorloos en heeft zich aan het onderzoek onttrokken. Tegen hem eiste de officier 18 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

De ex-directeur van de NMO heeft de fraude volgens het OM mogelijk gemaakt: “Juist van iemand op een dergelijke positie mag je verwachten dat hij integer is. De omroepdirecteur heeft dat vertrouwen ernstig beschaamd.” Tegen de voormalige omroepdirecteur eiste het OM 20 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De zoon en schoondochter van de omroepdirecteur hoorden werkstraffen tegen zich eisen.

Bron: Om.nl/Broadcast Magazine

Bericht delen