Geschillencommissie Auteurscontractenrecht doet eerste uitspraak
dinsdag 31 juli 2018

Geschillencommissie Auteurscontractenrecht doet eerste uitspraak

Regisseur Esmé Lammers en scenarist Marjolein Beumer krijgen een extra vergoeding voor hun werk aan de hitfilm Soof 2. Dat bepaalde de geschillencommissie Auteurscontractenrecht in haar eerste uitspraak.

In 2015 werd, na lange lobby van de gezamenlijke vakbonden en beroepsorganisaties van makers, verenigd in Platform Makers, het Auteurscontractenrecht in Nederland ingevoerd. De nieuwe wet bevat onder meer een recht op een billijke vergoeding en op een extra vergoeding bij bestsellers.

Ook voorziet de wet in de oprichting van een geschillencommissie Auteurscontractenrecht waar makers laagdrempelig en tegen lagere kosten dan bij de rechter een beroep op de nieuwe wet kunnen doen. Platform Makers onderhandelde met producenten verenigd in Platform Creatieve Media Industrie twee jaar geleden over het reglement voor de nieuwe commissie.

De commissie gaat mee in de klacht van Lammers en Beumer en stelt dat de producenten 10 en 12 procent van de royalty’s (10 en 12 procent van tot op heden € 346.744,-) moeten afdragen. De schrijver en regisseur ontvingen eerder 5 en 7 procent. De producenten Millstreet en Keyfilm ontvingen zelf 50 procent van de royaltyvergoeding, een verhouding die de geschillencommissie ‘ernstig onevenredig’ noemt. Een verhoging van de vergoeding aan de makers met 5 procent doet volgens de commissie meer recht aan de essentiële bijdrage die beiden aan het succes leverden.

Vorige week nog lieten NVJ, DuPho en BNO weten dat de Persgroep opnieuw geweigerd heeft zich bij de geschillencommissie aan te sluiten. De Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker berichtte vorige maand de Tweede Kamer dat de Nederlandse Publieke Omroep ook weigert. Uit angst voor klachten. De producenten van Soof 2 waren wel bereid te laten beoordelen of sprake is van een redelijke vergoeding volgens de wet. Die bereidheid heeft de NPO merkwaardig genoeg nog niet.

Bron: Platform Makers/BM

Bericht delen