Dinsdag 16 januari 2018

Geen proces tegen RTV Oost

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) onderneemt niets richting RTV Oost. De omroep vertoonde woensdag beelden van een inbraak in zijn studio en hoopte op een proefproces. Formeel, aldus de omroep, is het vertonen van bewakingsbeelden voorbehouden aan justitie en politie. Het CBP kan dwangsommen opleggen tot maximaal 25.000 euro per overtreding.

Veel burgers en winkeliers durven daarom inbraakvideo’s niet op internet te zetten. De omroep wilde via een proefproces helderheid krijgen over de vraag of het CBP in zijn recht staat. Advocaat Rob Oude Breuil zou RTV Oost gratis bijstaan.

Een woordvoerder van het CBP laat weten dat de plank wordt misgeslagen en dat het CBP zich ‘niet laat provoceren’. “Volgens de regels valt een medium onder ‘journalistieke exceptie’. De omroep valt daarmee feitelijk buiten ons toezicht. Wij doen hiermee niets”. Volgens het CBP gaat de discussie over de rechtmatigheid van een dwangsom vooral over burgers en winkeliers die beelden plaatsen op internet. “We begrijpen dat een bestolen winkelier wanhopig is, maar hij moet de beelden aan de politie geven.”

Bron: RTV Oost

Bericht delen