Geen compensatie voor dalende Ster-inkomsten in begroting OCW
donderdag 20 september 2018

Geen compensatie voor dalende Ster-inkomsten in begroting OCW

In de begroting van OCW die tijdens Prinsjesdag werd gepresenteerd staat geen 40 miljoen gereserveerd voor eenmalige compensatie omdat de Ster-inkomsten dalen. De NPO had daar wel op gehoopt.

Dat zou betekenen dat de NPO in 2019 circa 62 miljoen moet bezuinigen. Toch ziet het er naar uit dat dit alsnog maar 22 miljoen gaat worden. Dat bevestigen bronnen in de Tweede Kamer.

De coalitiepartijen (VVD, CDA, D66, ChristenUnie) willen vrijdag, tijdens de algemene beschouwingen, een motie indienen waarin ze minister Arie Slob (Media, ChristenUnie) vragen om de voorgenomen bezuiniging af te zwakken; onder de voorwaarde dat de publieke omroep tegemoetkomt aan enkele wensen van de Tweede Kamer.

De partijen willen van de NPO een plan hebben waarmee de omroep ‘toekomstbestendig’ wordt, en waarin de omroep uitlegt hoe er wordt omgegaan met verder dalende reclame-inkomsten. Ook willen ze dat de NPO niet snijdt in journalistieke programma’s, zoals de omroepleiding voornemens is. Waar de 40 miljoen euro die dit kost vandaan moet komen, is nog niet duidelijk.

Bron: NRC/BM

Bericht delen