Dinsdag 16 januari 2018

Fusieplan NPO valt slecht bij ROOS

NPO-voorzitter Henk Hagoort heeft aan verantwoordelijk staatssecretaris Sander Dekker geschreven dat de Raad van Bestuur ‘groot voorstander is’ van een volledige fusie met de regionale omroepen.

In het model dat de NPO voor ogen heeft, blijven weliswaar regionale radio- en tv-zenders bestaan, maar verdwijnen de zelfstandige organisaties. Nieuws- en sportredacties van regionale omroepen komen dan inhoudelijk onder de verantwoordelijkheid van de NOS.

Regionale omroepen willen best meer samenwerken met de landelijke publieke omroep, maar zijn het totaal niet eens met de manier waarop de NPO dat wil. Stichting ROOS, die de regionale omroepen vertegenwoordigt, is het daar ‘grondig mee oneens’. De NPO heeft zijn voorkeur uitgesproken op verzoek van de staatssecretaris, die vier mogelijke scenario’s voor samenwerking tussen landelijke en regionale omroep heeft laten opstellen. ROOS kan zich in geen van die modellen vinden en heeft een eigen visie opgesteld waarin de zelfstandigheid van de regionale omroepen bovenaan staat.

Een pijnpunt is de ‘efficiencykorting’ van 25 miljoen euro die de samenwerking volgens het regeerakkoord moet opleveren. Volgens de NPO moeten de 13 regionale omroepen die bezuiniging doorvoeren voordat de fusie een feit is. “De omgekeerde wereld,” oordeelt de woordvoerder van ROOS.

Bron: Volkskrant/ANP

Bericht delen