Fraudeverdachten slepen KRO-NCRV voor de rechter
dinsdag 3 maart 2020

Fraudeverdachten slepen KRO-NCRV voor de rechter

Gerard Spong, advocaat van sushiketen Sumo die van belastingfraude wordt verdacht, eist dinsdagmiddag in een kort geding tegen KRO-NCRV alle ruwe beelden van de documentaire Nederland Fraudeland op. Volgens Spong is de documentaire een “gesubsidieerde propagandafilm van het Openbaar Ministerie”, die de privacy van de Sumo-eigenaren ernstig aantast.

De advocaat wil op basis van de opnamen achterhalen of de documentairemakers in strijd met de wet hebben gehandeld, door bijvoorbeeld tapgesprekken en verhoren te filmen. Hij vermoedt dat de meest ernstige schendingen inmiddels al op aanwijzing van het OM uit de nog uit te zenden documentaire verwijderd zijn, vandaar dat hij het ruwe materiaal opeist onder een dwangsom die kan oplopen tot 10 miljoen euro.

Spong noemt de documentaire, waarbij het strafrechtelijk onderzoek van de FIOD naar de restaurantketen Sumo jarenlang heimelijk gefilmd werd, een “propagandafilm van het OM”. Uit een contract dat het OM met de omroep KRO-NCRV en producent Selfmade Films sloot, in het bezit van De Telegraaf, blijkt namelijk dat de zeggenschap over de productie volledig bij het OM is komen te liggen.

De makers dienen op basis van het contract alle opnamen die het OM niet bevallen uit de documentaire te snijden. Zo sneuvelden inmiddels al beelden van FIOD-rechercheurs die grappen over de kwaliteit van het eten bij Sumo en van interne gesprekken over de mogelijkheid van het treffen van een schikking met verdachten. “Het OM is gelet op de inhoud en aard van die overeenkomst de regisseur en mede-eigenaar van de documentaire. Van de noodzakelijke journalistieke onafhankelijkheid blijft niets over. Het is eerder een gemuilkorfde publieke waakhond die niet kan blaffen, laat staan bijten”, spot Spong.

In april volgt de uitspraak in de strafzaak tegen Sumo en zijn eigenaren, verdacht van het verzwijgen van tientallen miljoenen euro’s aan omzet. Nederland Fraudeland kan enkele weken later uitgezonden worden, zo is bepaald in het contract. De documentaire is gemaakt door regisseur René Roelofs.

Bron: De Telegraaf/BM

Bericht delen