Dinsdag 16 januari 2018

Fox mag Eredivisie overnemen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft toestemming gegeven aan Fox International Channels om Eredivisie Media en Marketing (EMM) over te nemen. Dit bericht de NMa vrijdag. De tv-zender van Rupert Murdocht krijgt hiermee een meerderheidsbelang (51 procent) in het bedrijf dat de uitzendrechten van de eredivisie namens de voetbalclubs exploiteert. Henk Don, bestuurslid NMa: “De voetbalclubs uit de Eredivisie zullen tot 2025 jaarlijks 80 miljoen euro ontvangen, een forse investering in het Nederlandse voetbal.”

De Mediawet verplicht de samenvattingen op zondagavond uit te zenden op een open net dat door tenminste driekwart van alle huishoudens ontvangen kan worden, zonder extra kosten. De NOS heeft tot 1 juli 2014 de rechten voor het uitzenden van de samenvattingen. Als EMM na afloop van deze licentie  besluit de samenvattingen zelf te gaan uitzenden op een nieuwe zender, dan is de duur beperkt tot maximaal zes jaar. Don: “Na deze zes jaar moeten de clubs de rechten aan de markt aanbieden. Alle televisiekanalen kunnen dan weer meedingen naar de samenvattingsrechten.” Het is aan de clubs, om te bepalen wie de samenvattingrechten vervolgens krijgt.

De overname heeft geen gevolgen voor de exploitatie van de live-uitzendingen via de Eredivisie Live kanalen. EMM heeft aan de NMa toegezegd dat zij deze kanalen onder gelijke voorwaarden (non-discriminatoir) zal doorgeven aan alle aanbieders van televisie via onder andere kabel, satelliet of ether.

Bron: NMa/NOS

Bericht delen