Dinsdag 16 januari 2018

Forum van de Regisseurs op NFF

Het Nederlands Film Festival lanceert een nieuw programma: Forum van de Regisseurs. Aan dit programma is ook een juryprijs verbonden. In het Forum van de Regisseurs wordt een eigen selectie van must see films vertoond.

Ze hebben gemeen dat zij de grenzen en de mogelijkheden van de filmkunst verkennen en het gesprek over film nieuwe impulsen geven.

“Het nieuwe programma focust zich op de regisseur van grensverleggende cinema. Het is het logische resultaat van een weg die we met het NFF al een aantal jaar geleden zijn ingeslagen. We zoeken naar meer verdieping, duiding en context voor de Nederlandse filmcultuur. Daar past een scherpere programmering bij, die recht doet aan alle genres en ambities, de intellectuele en artistieke experimenten net zo goed als de bewonderenswaardige publieksfilm en het knappe tv-drama”, aldus directeur Willemien van Aalst.

Van Aalst: “Met ingang van dit jaar bekroont de bij de Academy aangesloten vakwereld het werk van collega’s met de Gouden Kalveren voor speelfilm en lange documentaire. Door de invoering van het Academy-systeem is er meer ruimte ontstaan voor een vast programma met een expliciete focus op de auteursfilm en artistieke film.”

Het Forum van de Regisseurs komt dit jaar tot stand in samenwerking met de (film)journalisten en curatoren Dana Linssen en Jan Pieter Ekker. Kunstenaars uit verschillende disciplines leiden de geselecteerde films in en na elke film vindt een gesprek met de makers en de inleiders plaats. Dit live-element en deze ontmoetingen maken een belangrijk deel uit van het programma, dat wil benadrukken dat de Nederlandse filmgeschiedenis er altijd een van uitwisseling en grensoverschrijders is geweest.

Een driekoppige jury reikt op het festival een prijs uit aan een van de films of makers uit de competitie. Deze jury bedenkt tijdens het kijken zijn eigen prijs. Het hoeft dus niet een prijs voor de beste film te zijn, of de beste artistieke prestatie, maar het kan ook gaan om al die andere dingen die film met je doet: verrassen, aan het denken zetten, tegen de borst stuiten, verwarren, ontroeren.

De 35e editie van het Nederlands Film Festival vindt plaats van woensdag 23 september tot en met vrijdag 2 oktober 2015 in Utrecht.

Bron: NFF

Bericht delen