FNV Media & Cultuur geeft kamerleden bonsaiboompje
dinsdag 24 november 2020

FNV Media & Cultuur geeft kamerleden bonsaiboompje

Medewerkers van de publieke omroep voelen zich erg onzeker over hun werk en inkomen. Zij hebben daarom dinsdag online gesproken met Tweede Kamerleden die zich bezighouden met de media. Ook gaven zij hen een bonsaiboompje.

“Dat staat symbool voor de publieke omroepen en de mensen die er werken”, zegt Andrée Ruiters, cao-onderhandelaar FNV Media & Cultuur. “Een bonsaiboompje is sterk, maar om hem tot zijn recht te laten komen moet je er wel goed voor zorgen. De mensen bij de publieke omroep zeggen hiermee: waardeer ons alsjeblieft en investeer in meer werkzekerheid, voor ons én voor een sterke publieke omroep.”

De omroepmensen hebben de leden van de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gevraagd om minister Arie Slob aan te spreken op zijn mediabeleid. Zij zijn teleurgesteld in hem omdat hij nog altijd niets heeft gedaan dat hun positie bij de publieke omroep verbetert. Terwijl hij vorig jaar beloofde dat hij nog voor de zomer zou komen met voorstellen die een einde moeten maken aan de werkonzekerheid van de mediamakers.

Ellis krijgt geen vast contract
Ellis van Doorn, producer bij BNNVARA: “Ik werk al 26 jaar voor de publieke omroepen. Ik hoor steeds dat ik mijn werk zo goed doe en er is ook gewoon genoeg structureel werk voor mij en mijn collega’s die werken als redacteur of productieassistent. Toch weigert de omroep om mij een vast contract te geven. Ik heb hier al meerdere keren om gevraagd.”

Ruiters: “Meer dan duizend omroepmedewerkers hebben een onzeker contract en blijven tegen dit probleem aanlopen. Geef hen na jaren van onzekerheid nou de waardering die ze verdienen. Dat is ook in het belang van de omroep. Want heel veel kennis en kunde verdwijnen als mensen maar komen en gaan. De omroepbazen wijzen ondertussen voor een oplossing naar de minister en hij wijst terug naar hen. Zo ga je slecht om met je mensen en met publiek geld. Pak toch je verantwoordelijkheid als goede werkgever en opdrachtgever.”

Minister Slob moet kaders aangeven
Ruiters wil dat Slob duidelijke kaders aangeeft. “De minister financiert de publieke omroep dus mag hij er ook eisen aan stellen. Zodat medewerkers in de hele keten van nieuwsvoorziening en de audiovisuele sector kunnen rekenen op meer werkzekerheid; van redacteur tot cameraman en van journalist tot technicus.”

Bijna 5.000 mensen vast en tijdelijk
Bij regionale en landelijke publieke omroepen werken zo’n 4.900 mensen in vaste en tijdelijke dienst. Verder enkele duizenden als zzp’er, via Tentoo-constructies, producenten en bij facilitaire bedrijven als NEP en United.

Bron: FNV Media & Cultuur/BM

Bericht delen